Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Microsoft, kendi personeline ChatGPT'yi neden yasakladı? Yapay Zekayı denetleyebilecek kurumlar kurulmaya başlandı.

Microsoft, güvenlik gerekçesiyle çalışanlarının ChatGPT’ye erişimini kısa süreliğine durdurdu. Bu karar, CNBC’nin ilk olarak haber yaptığı bir olaydı. Microsoft, hızla erişimi yeniden sağladı ve bunu bir hata olarak açıkladı. Amerika, yapay zekayı denetlemek için girişimlere başladı.

Yayın Tarihi: 13.11.2023 12:51
Güncelleme Tarihi: 13.11.2023 12:51

Microsoft, kendi personeline ChatGPT'yi neden yasakladı? Yapay Zekayı denetleyebilecek kurumlar kurulmaya başlandı.

Microsoft, ChatGPT’ye Neden Kısa Süreli Bir Erişim Yasağı Getirdi?

Microsoft, çalışanlarının ChatGPT’ye erişimini güvenlik gerekçesiyle kısa süreliğine durdurdu. Bu karar, CNBC’nin ilk olarak haber yaptığı ve Microsoft’un ChatGPT ve diğer yapay zeka hizmetlerine, Midjourney, Replika ve Canva gibi, erişimini geçici olarak kısıtladığı bir olaydı.

Microsoft’un ChatGPT'yi yasaklama gerekçesi

Microsoft, ChatGPT’nin dışarıdan bir hizmet olduğunu ve gizlilik ve güvenlik risklerine karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Ancak bu yasak çok uzun sürmedi ve Microsoft kısa sürede erişimi yeniden sağladı, bunu büyük dil modelleri için denetim sistemlerini test ederken bir hata yaptıklarını belirterek açıkladı.

Bu durum, Microsoft’un OpenAI ile milyarlarca dolarlık bir yatırım anlaşması yaptığı ve şirketin yapay zeka modellerini Bing Chat ve Bing Image Creator gibi hizmetlerine dahil ettiği göz önüne alındığında ilgi çekiciydi.

Microsoft, kendi personeline ChatGPT'yi neden yasakladı? Yapay Zekayı denetleyebilecek kurumlar kurulmaya başlandı.

ChatGPT’nin popülerliği ve tartışmaları

ChatGPT, 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaşarak büyük bir popülerlik kazandı, ancak hassas bilgilerin sızdırılması konusunda endişeler nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Samsung, Amazon ve Apple gibi pek çok teknoloji devi, veri güvenliği kaygıları nedeniyle çalışanlarının ChatGPT’ye erişimini yasakladı veya sınırladı.

Bir Microsoft sözcüsü daha sonra CNBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Büyük dil modelleri için uç nokta denetim sistemlerini deniyorduk ve yanlışlıkla tüm çalışanlarımıza açmış olduk. Hatayı fark ettikten kısa bir süre sonra servisi tekrar aktif hale getirdik. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, çalışanlarımızı ve müşterilerimizi daha yüksek seviyede gizlilik ve güvenlik koruyan Bing Chat Enterprise ve ChatGPT Enterprise gibi servisleri kullanmaya davet ediyoruz.

Microsoft, kendi personeline ChatGPT'yi neden yasakladı? Yapay Zekayı denetleyebilecek kurumlar kurulmaya başlandı.

ChatGPT mi yoksa Bing'in sağladığı yapay zeka mı daha güvenilir?

Her iki ürün bir yapay zeka ürünüdür. Bu yüzden hangisinin daha güvenilir olduğu konusunda şirketlerin yaptığı açıklamadan daha fazla bilgiye sahip değiliz. Ürünlerin geliştiricileri olan şirketler arka planda nasıl bir güvenlik prosedürü uyguladığı henüz netlik kazanmadı. Bununla ilgili Amerika Birleşik Devleti, yapay zekayı denetleme için bir kurum kurmayı amaçlamaktadır. 

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi Yapay Zeka Güvenlik Merkezi Kuruyor

ABD’nin istihbarat kuruluşlarından Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA), yapay zeka güvenliği konusunda uzmanlaşmış bir merkez kuracağını duyurdu. Bu merkez, yapay zeka yetkinliklerinin arttığı, geliştiği ve ABD’nin savunma ve istihbarat sistemlerine dahil edildiği bir dönemde çok kritik bir rol üstlenecek.

Microsoft, kendi personeline ChatGPT'yi neden yasakladı? Yapay Zekayı denetleyebilecek kurumlar kurulmaya başlandı.

General Paul Nakasone’dan Açıklama

NSA Direktörü General Paul Nakasone, görev süresinin dolmasından önce yaptığı konuşmada, merkezin NSA’in Siber Güvenlik İşbirliği Merkezi’nin bir parçası olacağını ve burada özel sektör ve uluslararası ortaklarla işbirliği yaparak ABD’nin savunma sanayi altyapısını Çin ve Rusya başta olmak üzere düşmanlardan koruyacağını ifade etti.

“ABD olarak yapay zeka alanında bir üstünlüğümüz var. Bu yapay zeka üstünlüğü küçümsenmemeli” diyen Nakasone, Ulusal Basın Kulübü’nde yaptığı konuşmada Çin’den gelen tehdide özellikle dikkat çekti.

Nakasone’a, Rusya veya Çin’in 2024 ABD başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışıp çalışmadığını tespit edip etmedikleri soruldu. Nakasone, “Bunu henüz gözlemlemedik” yanıtını verdi. Öncesinde dünya genelinde birçok seçim yapılacağını belirten Nakasone, ABD’nin bu tür girişimleri caydırmak için müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışacağını söyledi.

Yapay Zeka Kullanımı

Siber güvenlik araştırmacıları, Çin’in son aylarda ABD ve müttefik kurumlarına yönelik siber saldırılarını yoğunlaştırdığını ve bu saldırılar arasında askeri iletişimi engellemek için tasarlanmış zararlı yazılımların da bulunabileceğini belirtiyor.

Washington ve Tokyo geçtiğimiz Eylül ayında, Çinli siber saldırganların hükümet, sanayi, telekomünikasyon ve ABD ile Japonya ordularını destekleyen diğer kuruluşları hedef aldığına dair bir uyarı yayınladı.

Nakasone’a, tehdit faktörlerinin ve uyarıların analizini otomatikleştirmek için yapay zeka kullanımı soruldu.

ABD’nin istihbarat ve savunma kurumlarının zaten yapay zeka kullandığını dile getiren Nakasone, “Yapay zeka bize yardımcı oluyor ama kararlarımız insanlar tarafından veriliyor. Bu önemli bir fark. Yapay zekadan destek alıyoruz. Ama sonunda kararları insanlar veriyor” dedi.

Yapay Zeka Güvenliği

Bu güvenlik merkezinin kurulması, yapay zeka modellerinin hırsızlık ve sabotajdan korunmasını büyük bir ulusal güvenlik meselesi olarak tanımlayan bir NSA çalışmasının ardından geldi. Üretken yapay zeka teknolojileri hem iyi hem de kötü amaçlar için muazzam bir potansiyele sahip oldukça bu daha da önemli hale geldi.

ABD Savunma Bakanlığı geçen Ocak ayında, otonom silah sistemlerinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesini düzenleyen 2012 tarihli yönergesini yapay zekadaki gelişmelerle uyumlu standartlara göre güncelledi.

Pentagon ayrıca 2020 yılında, hızla gelişen teknolojinin sorumlu bir şekilde yönetilmesini teşvik etmek amacıyla Sorumlu Yapay Zeka Stratejisi ve Uygulama Rehberi’ni yayınladı.

ABD ayrıca yapay zekanın sorumlu askeri kullanımına ilişkin bir siyasi deklarasyon yayınlayarak bazı normlar belirlemeyi amaçladı.

Nakasone, hem yapay zeka güvenliğini hem de bu teknolojinin “ulusal güvenlik sistemleri ve savunma sanayi altyapısı” içinde güvenli bir şekilde geliştirilmesini ve uygulanmasını teşvik etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Amerikalı yetkili bu hedef için dış istihbarat bilgilerinden yararlanma, en iyi uygulama rehberlerinin, ilkelerin, değerlendirmenin, metodolojinin ve risk çerçevelerinin geliştirilmesine katkıda bulunmanın NSA’in odak noktası olacağını söyledi.

Paul Nakasone, ABD sanayisi, ulusal laboratuarlar, akademi dünyası ve Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra uluslararası ortaklarla da yakın işbirliği içinde çalışacaklarını söyledi.

OpenAI’nin yeni atılımları

Bu olay, özellikle iş dünyasında güvenlik ve gizlilik sorunlarını çözmenin potansiyel yararları ile zorluklarını ortaya koydu.

OpenAI için de hareketli bir hafta oldu, çünkü şirket en yeni yapay zeka modeli olan GPT-4 Turbo’yu duyurdu, Nisan 2023’e kadar olan bilgiyi içeren ve çok daha büyük girdileri işleyebilen bir model. Şirket ayrıca yapay zeka modellerini kullanan geliştiriciler için fiyat indirimine gitti.

OpenAI şimdi kullanıcılara kodlama gerektirmeden özel sohbet botları oluşturma imkanı sunuyor, bu da kişiselleştirilmiş yapay zeka sohbet botlarının yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor. GPT Mağazası’nı açarak yaratıcıların özel sohbet botlarını paylaşmalarına ve belki de para kazanmalarına olanak tanıyor. OpenAI, yapay zeka araçlarını tek bir platformda basitleştirerek kullanıcı deneyimini iyileştiriyor. Ayrıca, telif hakkı ihlali ile ilgili yasal taleplere karşı müşterilerinin yanında duruyor.