Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,22 0,06%
EURO
35,1 0,2%
ALTIN
2.495,08 0,28%

Miçotakis tepki koydu: Erdoğan'a rahatsızlığımızı ileteceğim!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Kariye’nin cami olarak ibadete açılmasını eleştirerek tepki gösterdi.

Yayın Tarihi: 08.05.2024 17:22
Güncelleme Tarihi: 08.05.2024 17:22

Miçotakis tepki koydu: Erdoğan'a rahatsızlığımızı ileteceğim!

1945 yılında Balkanlar Kurulu kararının ardından müzeye dönüştürülen Kariye’nin cami olarak ibadete açılmasına Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tepki gösterdi. 13 Mayıs tarihinde Türkiye’ye ziyarete gelmesi beklenen Miçotakis’in ziyaret öncesine yaptığı açıklamalar ise dikkat çekti. 

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile her ay yaptığı rutin ziyareti gerçekleştiren Miçotakis, Kariye’nin cami olarak ibadete açılmasını eleştirdi. Bu durumdan rahatsızlık durduğunu belirten Miçotakis, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde bu konuyu da gündeme getireceğini belirtti. 

Atina’da bulunan Cumhurbaşkanlığı Malikanesi’nde gerçekleştirilen görüşme sonrasında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Kariye Manastırı’nın camiye dönüştürülmesine tepki gösterdi. Bunun bir mesaj olduğunu ve iyi siyasi ilişkiler için de ortak değerlere saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise konuya yönelik yeni bir açıklama daha yaptı. Söz konusu Kariye’nin cami olarak ibadete açılmasının ‘UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki statüsüne hakaret niteliğinde’ olduğu kaydedildi. Ayrıca bunun bir meydan okuma olduğu da savunulmuştu. Anıtların evrensel olarak korunması gerektiği vurgulanan açıklamada, dini ve kültürel mirasın korunmasına da dikkat çekildi. 

Freskleri kapatıp cami yaptılar! 

2020 yılında Kariye, içindeki freskler kapatılarak statüsü değiştirsen bir manastır olarak yankı uyandırmıştı. Manastırın camiye dönüştürülmesinin ardından, otomatik perdeleme sistemi kullanıldığı aktarılmıştı. Yapılan değişikliğin ardından 2021 yılında Ayasofya ve Kariye’de yapılan değişikliklerin ise UNESCO'ya bağlı Dünya Mirası Komitesi’ne bildirilmesi istenmişti. Bunun için Türkiye’ye 1 Şubat 2022’ye kadar süre tanınmıştı. Ancak Dışişleri Bakanlığı ise bu talebi reddetmişti.