Miçotakis, Türkiye'ye Meteor Füzesi Satışını Engellemeye Çalıştı
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye'ye Meteor füzesi satışının engellenmesi için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüşmek üzere Paris'te bir araya geldi. Fakat, Yunan basınına göre, Miçotakis Macron'dan beklediği olumlu yanıtı alamadı.
Macron'dan Olumsuz Cevap
Yunanistan'da yayımlanan EFSYN gazetesinde yer alan habere göre, Miçotakis'in Türkiye'ye Meteor füzesi satılmaması talebi, Macron tarafından reddedildi. Fransa tarafı, Meteor füzelerinin bir konsorsiyum tarafından üretildiğini ve bu nedenle satışın engellenmesinin uluslararası pratikte mümkün olmadığını Miçotakis'e bildirdi.
Yunanistan'dan Ek Girişimler
Haberde, Yunanistan'ın, Türkiye'nin alımını engellemek amacıyla Meteor füzelerinin üretildiği konsorsiyumda yer alan diğer ülkelerin hükümetlerine de başvurmayı planladığı ifade ediliyor. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Fransa'nın Atina Büyükelçisi Laurance Auer'e 29 Ocak'ta, Türkiye'ye Meteor füzesi satışı konusunda duyduğu rahatsızlığı iletmişti.
Meteor Füzesi Hakkında
Havadan havaya füze sınıfında olan Meteor, Fransa merkezli MBDA tarafından üretilmektedir. Bu konsorsiyumda Fransa'nın yanı sıra İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkeler de yer almaktadır.