MHP çiftçilerin taleplerinin yanında: pancar ve şeker fiyatlarında düzenleme çağrısı

İsmail Özdemir, NBŞ artışı ve fiyat dalgalanmalarının pancar üreticisini zorladığını söyleyerek, pancar ve şeker fiyatlarında acil düzenleme çağrısı yaptı.

Yayın Tarihi: 24.08.2026 03:22
Güncelleme Tarihi: 24.08.2026 03:22

MHP çiftçilerin taleplerinin yanında: pancar ve şeker fiyatlarında düzenleme çağrısı

MHP çiftçiye destek vurgusunu sürdürdü

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, çiftçilerin güncel sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, şeker pancarı üretiminde Türkiye'nin önemli bir potansiyele ve deneyime sahip olduğunu kaydederek, üreticilerin karşılaştığı ekonomik ve piyasa kaynaklı zorlukların giderilmesi gerektiğini söyledi.

piyasa dengesizliği ve üretici kaygısı:

Özdemir, piyasadaki fiyat istikrarının arzu edilen seviyede olmamasının çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade etti. Üretim fazlası olduğu öne sürülen şekerle ilgili olarak üreticilerden yükselen taleplerin karşılanmasının zorunlu olduğunu belirtti. Ayrıca, piyasaya yön veren dış unsurların ve bazı tatlandırıcı ürünlerin çiftçinin alın terini tehdit ettiğine dikkat çekti.

NBŞ artışı ve somut veriler:

Konuşmasında Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ve yapay tatlandırıcı temelli ürünlerin ticaretinin, üreticiye doğrudan zarar verdiğini vurgulayan Özdemir, sayısal verilerle tehlikenin boyutunu ortaya koydu. 2019 yılında 2 milyon 273 bin ton şeker pancarı eşdeğeri tatlandırıcı piyasada yer alırken, 2024 yılında bu rakamın 5 milyon 785 bin tona çıktığını hatırlattı. Bu gelişmenin, üreticinin rekabet gücünü zayıflatıp emeğin karşılığını almasını güçleştirdiğini söyledi.

Geride bırakılan günlerde piyasayı etkileyen yüksek yoğunluktaki tatlandırıcı satışlarına yönelik başlatılan adli tahkikatların olumlu bir adım olduğunu ancak bunun tek başına yeterli olmayacağını belirten Özdemir, pancar ve şeker fiyatlarında üreticilerin taleplerini karşılayacak sağlıklı bir düzenlemenin zorunlu hale geldiğini ifade etti.

bakanlıklar arası eşgüdüm çağrısı:

Özdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın müşterek çalışmalarının önemine vurgu yaptı; ayrıca İçişleri ve Adalet Bakanlıkları'ının da arzu edilen hassasiyeti göstermesi gerektiğini söyledi. Bu koordinasyonun, piyasa şartlarını bozma girişiminde bulunan çevrelerin hesaplarının bozulmasında kritik rol oynayacağını belirtti.

Son olarak Özdemir, "Milliyetçi Hareket Partisi olarak çiftçilerimizin talep ve beklentilerinin yanında olmaya devam edeceğiz." sözleriyle partinin çiftçi politikalarına desteğini yineledi ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için somut adımlar atılmasının altını çizdi.

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHP) GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE KAYSERİ MİLLETVEKİLİ İSMAİL ÖZDEMİR...

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHP) GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE KAYSERİ MİLLETVEKİLİ İSMAİL ÖZDEMİR, MHP OLARAK ÇİFTÇİLERİN TALEP VE BEKLENTİLERİNİN YANINDA OLACAKLARINI SÖYLEYEREK, "ÇİFTÇİLERİMİZİN EMEĞİNİN KARŞILIK BULMASI İÇİN PANCAR VE ŞEKER FİYATLARINDA DA SAĞLIKLI VE TALEPLERİ KARŞILAYACAK BİR ÇALIŞMANIN YAPILMASI ZORUNLU HALE GELMİŞTİR" DEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!