hasat sürerken fiyat baskısı:
Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı Çerkeşli Köyü'nde şeftali ve nektarin hasadı hızla devam ediyor. Bölge üreticileri bu yıl fiyatlardan memnun olmadıklarını belirtiyor. Resmi verilere göre Bilecik genelinde nektarin üretimi 4 bin 200 dekar alanda 10 bin 625 ton olarak gerçekleşirken, Osmaneli ilçesindeki üretimin de aynı rakamlarla ifade edildiği aktarılıyor.
Hasadın yoğunluğu fiyatlarda belirgin bir düşüşe yol açtı; üreticiler, kalan ürünlerin işlenmesi için başvurdukları meyve suyu fabrikalarının alım fiyatlarının piyasanın çok altında kaldığını söylüyor.
üreticinin tepkisi:
Nektarin üreticisi Recep Yağcı, geçen yıl ürünün 60-70 TL bandında satıldığını, ancak bu yıl rekoltenin artması nedeniyle fiyatlarda randıman kalmadığını anlattı. Yağcı, 'Bu yıl bir de üzerine meyve suyu firmaları kalan ürünleri 5 TL'ye alıyor, ama marketlerde fiyatların düşmemesi ilginç' diyerek duruma tepki gösterdi.
Yağcı, geçen seneki kıtlık veya az üretime bağlı fiyat yükselişinin ardından bu yıl piyasanın tersine döndüğünü ve şu an ürünlerin çoğunlukla 10-20 lira bandında satıldığını belirtti. Üreticiler, hem hasat fazlasının hem de işleyen tesislerin düşük alım politikalarının çözüm beklediğini vurguluyor.
çözüm arayışı ve belirsizlik:
Üreticiler, alım fiyatlarındaki dengenin sağlanması ve taraflar arasında daha adil bir paylaşım mekanizması oluşturulması gerektiğini söylüyor. Bölgedeki rekolte bilgileri ve üretici şikayetleri, sezon sonuna kadar fiyatlarda dalgalanma olabileceğine işaret ediyor.
MEYVE SUYU FABRİKALARI ÜRETİCİDEN ALDIKLARI ÜRÜNÜN FİYATLARI İYİCE DİBE VURDU