Ege ve Marmara Bölgesi’nde Fırtına Alarmı! İstanbul ve İzmir’de Hava Nasıl Olacak?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi için fırtına uyarısında bulundu. Fırtınanın yarın akşamdan cuma sabahına kadar 80 km/saat hızla eseceği tahmin ediliyor. Hafta sonu ise İstanbul’da sıcaklık 9 dereceye kadar düşecek. İzmir’de de fırtına bekleniyor. Fırtına nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Fırtınanın etkisiyle Marmara ve Kuzey Ege denizlerinde de dalgalanma olacağı bildiriliyor.
MARMARA BÖLGESİ’NDE FIRTINA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, rüzgarın yarın akşam ile 19 Ocak Cuma sabahı arasında Marmara Bölgesi’nde, İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli ve Yalova’da güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer hamleli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Fırtınanın cuma günü öğle saatlerinde sona ermesi öngörülüyor.
FIRTINA NEDENİYLE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Fırtına nedeniyle ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması isteniyor. Ayrıca fırtınanın etkisiyle Marmara ve Kuzey Ege denizlerinde 6 ila 8 kuvvetinde dalgalanma olacağı için denizcilerin de dikkatli olması gerekiyor. Fırtınadan önce, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler şöyle:
Fırtınadan önce, serbest nesneleri, pencere ve camları emniyete alın. Araçları, bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
Fırtına sırasında, mümkün olduğunca içerde kalın. Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin. İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.
Fırtınadan sonra, yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın.
İSTANBUL VE İZMİR’DE HAVA NASIL OLACAK?
Fırtınanın ardından Marmara Bölgesi’nde soğuk ve yağışlı hava etkili olacak. Bölgede cuma günü 17 ila 18 derece arasında seyreden hava sıcaklığı, hafta sonu 8-9 dereceye kadar düşecek. İstanbul’da cumartesi günü yağmur, pazar günü ise karla karışık yağmur bekleniyor. İzmir’de ise yarın ve cuma günü fırtına, cumartesi günü ise sağanak yağış görülecek. Hava sıcaklığı ise 15 ila 16 derece arasında olacak.
Marmara Bölgesi’nde fırtına ne zaman bitecek? Fırtınanın cuma günü öğle saatlerinde sona ermesi bekleniyor.
Marmara Bölgesi’nde fırtına nedeniyle okullar tatil mi? Fırtına nedeniyle okulların tatil edilmesi ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak olası bir tatil durumunda Milli Eğitim Bakanlığı ve il valilikleri tarafından duyuru yapılacaktır.
Marmara Bölgesi’nde fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar var mı? Fırtına nedeniyle Marmara ve Kuzey Ege denizlerinde dalgalanma olacağı için deniz ulaşımında aksamalar yaşanabilir. Karayollarında ise fırtınaya maruz kalan köprü ve viyadüklerde dikkatli olunması gerekiyor. Hava ulaşımında ise fırtınanın etkisiyle uçuşlarda gecikme veya iptal olabilir.