Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Meşhur börekçiler bu tarifi görünce dükkanı kapatıp gidecek! El açması patatesli kol böreği tarifi

Özellikle börekçilerde sıklıkla tüketilen patatesli, kıymalı ve peynirli kol börekleri lezzetli bir öğünü de beraberinde getirir. Peki bu nefis lezzetteki patatesli kol böreklerini evinizde yapabileceğinizi biliyor muydunuz? El açması yufka ile lezzetli mi lezzetli patatesli kol böreği yapmak dakikalar içersinde mümkün. İşte el açması patatesli kol böreği tarifi...

Yayın Tarihi: 26.12.2023 10:30
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 10:30

Meşhur börekçiler bu tarifi görünce dükkanı kapatıp gidecek! El açması patatesli kol böreği tarifi

Kahvaltılıklarınızın ya da öğleden sonra çayınızın yanına eşlikçi lezzetli mi lezzetli bir börek yapmak istiyorsanız, patatesli el açması kol böreği tarifi tam olarak size göre. 100 yıllık börekçiler bile bu tarifi gördükten sonra dükkanlarını kapatıp gidecek. 30 yıllık ev hanımdan alınan patatesli el açması kol böreği tarifi damaklarınıza farklı bir lezzet bırakacak. Her yiyeni bir daha yedirecek bu börek tarifinin püf noktası ise çıtırlığında. Dilimlediğinizde çıtır çıtır ayrılacak olan patatesli el açması kol böreği tarifi için hazırsanız şimdi detaylara geçelim.

PATATESLİ EL AÇMASI KOL BÖREĞI TARİFİ MALZEMELERİ

Hamuru için;

  •  4 su bardağı ölçüsünde 
  • 1.5 su bardağı ölçüsünde ılık su
  • 3 çay kaşığı ölçüsünde tuz 
İç harcı için;
  • 5 - 6 adet orta boy haşlanmış patates
  • 1 adet büyük boy kurusoğan
  • 1 yemek kaşığı ölçüsünü salça 
  • Tuz 
  • Kırmızı biber 
  • Karabiber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 
  • Arasına sürmek için 150 gr tereyağı 
  • Yarım su bardağı ölçüsünde sıvı yağ 

PATATESLİ EL AÇMASI KOL BÖREĞİ

PATATESLİ EL AÇMASI KOL BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

  1. Hamur için yoğurma kabının içerisine tuz ve un ekleyerek ılık su ilavesi yapıyoruz.
  2. Daha sonra hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz.
  3. Yoğurduğumuz hamuru tezgahın üzerine alarak iyice özdeş, pürüzsüz bir kıvam alıncaya dek yoğurmaya devam ediyoruz. 
  4. Hazır olan hamurumuzu sekiz eşit bezeye ayırıyoruz.
  5. Tereyağını eriterek üzerine sıvı yağ ilavesi yaparak altını kapatıyoruz.
  6. Bezeleri yuvarlak borcam büyüklüğünde açıp aralarına hazırlamış olduğumuz yağı fırça yardımıyla güzelce sürüp, yağlayarak hamurlarımızı üst üste koyup 1 saat kadar dinlendiriyoruz.
  7. Hamurun kolay şekilde açılması için dinlendirme muhakkak çok önemli. Bu yüzden bu aşamayı atlamamanızı öneriyoruz.
  8. İç harcı için ise; sıvı yağ içersine küçük küçük doğranmış soğanları kavurarak başlıyoruz.
  9. Salça ve baharatları da ekleyerek, haşlanmış ezilmiş patateslerin ilavesini yapıyoruz karıştırıyoruz.
  10. Biraz o şekilde kavurduktan sonra altını tamamen kapatıyoruz.
  11. Sonra bir masanın üstünde elimizle çeke çeke hamurumuzu büyütüyoruz.
  12. Zaten hamur dinlendiği için çok kolay şekilde açılacaktır.
  13. Ufak tefek yırtılma söz konusu olabilir. Ancak bu da önemli değildir. Sardığımız zaman bu yırtıklar kaybolacaktır.
  14. Açtığımız hamurun iki kenarından içeri doğru şekilde iki parmak kadar katlayıp hazırlamış olduğumuz iç harcını hamurla buluşturuyoruz ve sarıyoruz. 
  15. Kol böreği şeklinde şekillendirerek yağlamış olduğumuz fırın tepsi diziyoruz.
  16. Üzerlerine ise kalan yağdan sürdükten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Herkese afiyet olsun...