Mertekli köyünde 23 yıldır aynı direkte yaşayan leylek ailesi
Yerel gözlemler ve koruma
Erzincanın Mertekli köyünde bir leylek ailesi, 23 yıldır aynı elektrik direğinin tepesindeki yuvada yaşamını sürdürüyor. Bu süre boyunca yuva köy halkı tarafından korunup gözetildi.
Köy sakinlerinin yakın takibiyle, leylekler bu yıl da eski muhtar Mehmet Fırat’ın evinin önündeki elektrik direğine yuva kurdu. Yerel halk, yuvaların güvenliği ve leyleklerin rahatı için düzenli olarak ilgileniyor.
Her yıl şubat ayından itibaren Avrupadan Anadolu’ya göç eden leylekler, uygun gördükleri noktalarda konaklayıp yavruluyor. Mertekli’deki aile de yıllardır aynı yuvaya dönerek bölgeyle süreklilik oluşturuyor.
Gözlemlere göre anne leylek kuluçkaya yatıyor, baba leylek ise zaman zaman Karasu Nehri çevresine giderek besin temin ediyor. Bu paylaşım, yuva bakımında düzenli bir rol dağılımı olduğunu gösteriyor.
Köylüler leylekleri adeta kendi ailelerinin bir parçası olarak görüyor; Songül Aydın, “Yıllardır bu leylekler köyümüzde yaşıyorlar. Kışın gidip baharda geri geliyorlar. Vefalı leyleklerimiz. Biz de onları seviyoruz.” şeklinde konuştu.
Mertekli köyünde 23 yıldır aynı direğin üzerinde yaşanan bu öykü, yerel koruma bilincinin ve toplumsal bağlılığın somut bir örneğini oluşturuyor. Köy halkının ilgisi sayesinde leylekler yeni yavrularını dünyaya getirmeye hazırlanıyor.
ELEKTRİK DİREĞİNDEKİ YUVA 23 YILDIR LEYLEK AİLESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR