Mersin’den TİM ilk 1000 listesine 22 firma girdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 2025 yılı ihracat verileri esas alınarak hazırlanan 'Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı Araştırması' sonuçlarına göre Mersin'den 22 firma listeye girmeyi başardı.
Listede Mersin'den yer alan firmaların tamamı kendi sektörlerinde ilk 100 içerisinde yer alırken, 7 firma bir önceki yıla göre sıralamasını yükseltti.
Kentin çok yönlü ekonomik yapısı
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin ihracatının omurgasını tarım ve gıda sektörünün oluşturduğunu; ancak çimento, enerji, makine sanayi, lojistik, hizmetler ve bilişim gibi farklı sektörlerden firmaların da listede yer almasının kent ekonomisinin çok yönlü yapısını gösterdiğini vurguladı.
Çakır, kentin sadece tarım veya lojistiğe dayanmadığını, birçok sektörün eş zamanlı büyüyen bir üretim ve ihracat merkezi hâline geldiğini belirterek şunları söyledi: "Tarımdan gıdaya, hizmetler sektöründen bilişime, çimentodan makine sanayine ve enerjiye kadar çok farklı sektörlerin TİM İlk 1000 listesinde yer alması, kentimizin çok yönlü ekonomisinin eş zamanlı olarak geliştiğini göstermektedir. Hedefimiz tüm bu sektörlerde yeşil ve dijital dönüşümü, verimliliği ve doğru insan kaynağı eğitimleriyle destekleyerek Mersin'i daha üst liglere taşımaktır. Verimlilikten markalaşmaya, yeşil dönüşümden tasarım ve kalite standartlarına kadar her alanda oluşturacağımız katma değer sayesinde ihracatta birim değerimizi artırmayı amaçlıyoruz."
Çakır ayrıca, İSO 500, İSO İkinci 500 ve TİM İlk 1000 listelerinde Mersinli firma sayısındaki artışın bu dönüşümün somut göstergesi olduğunu ifade etti. Şehrin güçlü liman altyapısı ve tarımdan sanayiye, lojistikten turizme uzanan ekonomik çeşitliliğinin Türkiye ekonomisine önemli katkı sunduğunu belirterek, TİM İlk 1000 listesine giren firmaları kutladı ve ihracata katkı sağlayanların başarılarının artarak devam etmesini diledi.
MTSO BAŞKANI HAKAN SEFA ÇAKIR, TIM LİSTESİNDEKİ SONUÇLARIN KENTİN ÇOK SEKTÖRLÜ EKONOMİK YAPISINI VE İHRACATTAKİ İSTİKRARLI YÜKSELİŞİNİ ORTAYA KOYDUĞUNU SÖYLEDİ.