Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit tuttu. Kurul, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında yapılan toplantıda, bu kararın enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri doğrultusunda alındığını bildirdi.
Duyuruda, Ekim ayında enflasyon ana eğiliminde bir düşüş trendinin gözlemlendiği ifade edilirken, şu hususlar da vurgulandı: "Son çeyreğe ilişkin göstergeler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima etmektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyir izlerken, hizmet enflasyonunda iyileşme sinyalleri belirginleşmiştir."
Geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğüne dikkat çeken TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi gösterdiğini, ancak dezenflasyon süreci açısından risk unsuru teşkil ettiğini kaydetti.
Duyuruda, sıkı para politikası duruşunun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme ile aylık enflasyon ana eğilimini düşürerek dezenflasyon sürecini güçlendireceği aktarılmıştır. Ayrıca, maliye politikasının artan eşgüdümünün bu sürece önemli katkı sağlayacağına dikkat çekildi.
Kurul, aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini ifade etti. Bu bağlamda, enflasyondaki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruşun korunacağı da vurgulandı.
Kurul ayrıca, enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili bir biçimde kullanılacağını ve kredi ile mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmelere bağlı olarak ilave makroihtiyati adımların atılacağını kaydetti. Likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izleneceği ifade edildi.
TCMB'nin bu kararları, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda alacağı ve elindeki tüm araçları kullanacağı belirtilirken, kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı vurgulanmıştır.
Sonuç olarak, TCMB, **politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını sekizinci kez değiştirerek sabit bırakma kararı aldı**.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.