Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Merkez Bankası’ndan tarihi hamle: 17 yıl sonra depo alım ihalesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 17 yıl sonra ilk kez Türk Lirası depo alım ihalesi düzenleyerek, sistemdeki likidite fazlasını çekti. İlk ihalede 80 milyar liralık TL depo alındı. TCMB, bu hamleyle piyasalara sinyal verdi.

Yayın Tarihi: 22.12.2023 11:43
Güncelleme Tarihi: 22.12.2023 11:43

Merkez Bankası’ndan tarihi hamle: 17 yıl sonra depo alım ihalesi

Merkez Bankası, piyasada oluşan likidite bolluğunu azaltmak için 2006 yılından sonra ilk defa depo alım ihalesi gerçekleştirdi. İhalede 80 milyar liralık TL depo alındı. Bu adım, Merkez Bankası’nın faiz artışı kararıyla birlikte miktarsal sıkılaştırma politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

İLK İHALE 80 MİLYAR LİRA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 17 yıl aradan sonra ilk kez Türk Lirası depo alım ihalesi düzenledi. TCMB, bugün 2 hafta vadeli 80 milyar TL tutarında TL depo alım ihalesi açtı. İhaleye katılan bankalar, TCMB’ye TL depo vererek, karşılığında faiz geliri elde etti. İhalede faiz oranı yüzde 19 olarak belirlendi. İhaleye 80 milyar liralık teklif geldi ve tamamı karşılandı.

STERİLİZASYON ARAÇLARI ÇEŞİTLENDİ

TCMB’nin 2006’dan beri ilk kez düzenlediği ihale, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak için devreye alındı.

Sterilizasyon, Merkez Bankası’nın, piyasadan fazla para çekerek, enflasyonu kontrol altına almak için kullandığı bir yöntemdir. TCMB, bugüne kadar sterilizasyon için zorunlu karşılıkları kullanmıştı.

Zorunlu karşılık, bankaların TCMB’ye yatırmak zorunda olduğu bir miktar paradır. TCMB, bu yolla genel seçimlerden bugüne 1 trilyon TL fazla likiditeyi çekmişti.

Bu kararla birlikte depo ihaleleri de miktarsal sıkılaşmada kullanılmaya başlamış olacak.

tcmb

FAİZ ARTIŞIYLA EŞZAMANLI ADIM

TCMB, dün 250 baz puan faiz artışına gittiği Para Politikası Kurulu toplantısı ile eşzamanlı olarak depo alım ihalesi düzenleyeceğini duyurdu.

Bu adım, TCMB’nin piyasalara sıkı para politikası duruşunu sürdüreceği mesajını verdi. Faiz artışı ve depo alım ihalesi, TL’yi destekleyerek, döviz kurlarını aşağı çekti. Dolar/TL kuru, 9,50 seviyesinden 9,20 seviyesine geriledi.

DEPO ALIM İHALESİ NEDİR?

Türk Lirası depo alım ihalesi, Merkez Bankası’nın, Türk Lirası likidite fazlalığını giderme konusundaki etkinliğini artırmak için bankalardan ihale yöntemi ile Türk Lirası depo alma işlemleridir. Bankalar, TCMB’ye TL depo vererek, karşılığında faiz geliri elde eder. TCMB ise, piyasadan çektiği TL ile enflasyonu baskılar.