Menemen'de Srebrenitsa soykırımı kurbanları anıldı

Srebrenitsa soykırımı kurbanları, 31. yıldönümünde Menemen'de düzenlenen törenle dualarla anıldı; törene yerel yöneticiler, sivil toplum ve vatandaşlar katıldı.

Yayın Tarihi: 10.07.2026 13:11
Güncelleme Tarihi: 10.07.2026 13:11

Menemen'de Srebrenitsa soykırımı kurbanları anıldı

Menemen'de Srebrenitsa soykırımı kurbanları anıldı

Modern çağın en ağır insanlık suçlarından biri olarak kayıtlara geçen Srebrenitsa Soykırımı, 31. yıl dönümünde Menemen'de düzenlenen anma töreniyle yad edildi. Bosna'da 8 bin 372 sivilin katledildiği olay, geçen 31 yıla rağmen toplumsal hafızada derin bir iz bırakmaya devam ediyor. Menemen Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen programa çok sayıda katılım oldu.

Katılımcılar ve programın akışı

Anma törenine Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Menemen Kaymakamı Vedat Yılmaz, AK Parti Menemen İlçe Başkanı Hakkı Durmaz, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Barbaros Çalışçı, Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Barbaros Taşer, Bosna Hersek Federasyonu Başkan Yardımcısı Aykut Taylan Varlı, İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Mehmet Fatih Demir, kamu kurum ve kuruluşları ile STK'ların başkan ve yöneticileri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program Türk ve Bosna Hersek milli marşlarının okunması ve Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Anma sırasında, soykırıma ilişkin görsellerin yer aldığı bir sergi ziyaret edildi ve Menemen Cumhuriyet Meydanı'ndaki Srebrenitsa Anıtı'na karanfiller bırakıldı.

Konuşmalar: Unutmama ve vicdan vurgusu

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan anma sırasında şu mesajları verdi: "Srebrenitsa’yı unutmadık, unutturmayacağız. Menemen’den yükselen dualarımız Bosna’ya ve Srebrenitsa’yadır". Pehlivan ayrıca, "Temmuz 1995’te binlerce masum insan; anasından, babasından, evladından, gardaşından koparıldı" sözleriyle yaşanan acının boyutuna dikkat çekti ve "Unutulan soykırım tekrarlanır." sözünü hatırlatarak hafızanın canlı tutulmasının önemine vurgu yaptı.

Pehlivan konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesine atıfla "Srebrenitsa’yı unutmayacağız, unutturmayacağız." mesajını yineledi ve Türkiye ile Bosna arasındaki gönül bağının önemine değindi.

Törenin son bölümünde katılımcılar, soykırıma dair sergiyi gezerek anma etkinliğini tamamladı ve anıta karanfil bıraktı.

MODERN ÇAĞIN GÖRDÜĞÜ EN BÜYÜK ZALİMLİKLERDEN OLAN SREBRENİTSA SOYKIRIMI, 31. YIL DÖNÜMÜNDE...

MODERN ÇAĞIN GÖRDÜĞÜ EN BÜYÜK ZALİMLİKLERDEN OLAN SREBRENİTSA SOYKIRIMI, 31. YIL DÖNÜMÜNDE MENEMEN'DE DUALARLA ANILDI.

MENEMEN BELEDİYE BAŞKANI AYDIN PEHLİVAN

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.