Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

MEB’den, Esat Oktay Yıldıran’ın adının okula verilmesine ilişkin açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İzmir’de bir okula 12 Eylül darbesinin işkencecisi Esat Oktay Yıldıran’ın adının verilmesine sert tepki gösterdi. Bakanlık, bu kararın kabul edilemez olduğunu ve valiliğe gerekli bilginin verildiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 26.12.2023 17:49
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 17:49

MEB’den, Esat Oktay Yıldıran’ın adının okula verilmesine ilişkin açıklama

MEB, İzmir’de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verilmesine ilişkin haberlerin ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, bu kararın toplumun adalet duygusunu ve vicdanını yaraladığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin, caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir. Adil bir hafızayı tesis etmek ve geçmişteki acıların ürünü olan yaraları sarmak için çaba sarf etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe (İzmir Valiliği) gerekli bilgi verilmiştir."