
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim öğretim yılı itibarıyla Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli'nin uygulandığı okul sayısını artırmayı planlıyor. Bu model, İngilizce ve Almanca dil eğitimini ağırlıklı olarak sunuyor.
Bakanlık, önceki yıllarda yürütülen pilot uygulamanın ardından, 5'inci sınıflar için başlatılan bu modelin kapsamını genişletmek için başvuru ve uygulama kılavuzu hazırladı. Modelin ilk aşaması 2023-2024 eğitim öğretim yılında 26 ildeki 32 okulda 2 bin 999 öğrencinin katılımıyla başarıyla uygulanmıştı.
İlk olarak sadece 5'inci sınıflarla sınırlı olan eğitim modeli, bu yıl 6'ncı sınıflarda da sürdürüldü. Ayrıca, Model'in kapsamı genişletilerek 81 ilde 299 okulda uygulanmaya başlandı.
Bakanlık, öğrenci ve velilerin taleplerini dikkate alarak 2025-2026 eğitim öğretim yılı için modelin uygulanacağı okul sayısını artırmayı hedefliyor. Bu bağlamda hazırlanan kılavuzla, yeni eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulamayı benimsemek isteyen okulların başvuruları kabul edilecektir.
Başvuruların incelenmesi sonucunda uygun görülen okullar, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bildirilecek ve duyurular 18 Temmuz'a kadar yapılacaktır.
Ortaokul seviyesinde uygulanacak olan eğitim modeli, ilk kez 5'inci sınıf dışındakilere de sunulacak. Ağustos ayında güncellenen İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi ile 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda yabancı dil eğitiminin devam etmesi kararlaştırıldı.
5'inci sınıflarda öğrenciler haftada 14 saat İngilizce, 2 saat Almanca eğitimi alırken, 6'ncı sınıflarda 8 saat, 7'nci sınıflarda 7 saat ve 8'inci sınıflarda 5 saat İngilizce verilecektir. Almanca dersi ise tüm sınıflarda haftada 2 saat verilecektir.
Bakanlık, sınıflarda velilerinin taleplerine göre normal sınıf açılmasına da imkân tanıyacak. Bu sayede, model dışında eğitim almak isteyen öğrenciler normal sınıflarda da eğitimlerine devam edebilecekler. Ücretsiz yabancı dil ders kitapları ve eğitim materyalleri de Bakanlık tarafından dağıtılacak.
Model kapsamındaki okullar, Eğitim Bilişim Ağı'ndaki yabancı dil kaynaklarına ek olarak, MEB tarafından hazırlanan dijital platformlarla desteklenecek ve belirlenen materyaller dışında farklı kaynak kullanımına izin verilmeyecektir. Okul veya şubelerde proje isimlendirmeleri yapılmayacak ve velilerden ücret talep edilmeyecek.