Mavi Kartejo’ya yeni yaşam tasarımları

İEÜ içmimarlık öğrencileri, Basmane’deki Mavi Kartejo’yu dezavantajlı gruplar için erişilebilir ve kapsayıcı ortak yaşam alanına dönüştürmek üzere 12 tasarım geliştirdi.

Yayın Tarihi: 19.06.2026 09:23
Güncelleme Tarihi: 19.06.2026 09:27

Mavi Kartejo’ya yeni yaşam tasarımları

Mavi Kartejo’ya yeni yaşam tasarımları

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, kentin kültürel mirasları arasında yer alan Mavi Kartejo için dezavantajlı gruplara yönelik yeniden işlevlendirme projeleri geliştirdi. Öğrenciler, mekânın özgün karakterini koruyarak göçmenler, kadın kooperatifleri, kimsesiz çocuklar ve engelli bireyler gibi farklı kullanıcılar için erişilebilir ve destekleyici yaşam senaryoları tasarladı.

çalışmanın kapsamı ve sergi

Üçüncü sınıf öğrenciler, bahar döneminde yürütülen İçmimarlık Stüdyosu dersi kapsamında, Kemeraltı ve Mezarlıkbaşı hattının tarihi, sosyal ve kültürel katmanlarını inceleyip bahçe düzenlemesinden malzeme, renk ve doku seçimlerine kadar ayrıntılara odaklandı. Toplam 12 tasarım görsel paftalar, teknik çizimler ve mimari maketler olarak üniversitede sergilendi.

toplumsal fayda ve eğitim yaklaşımı

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Deniz Avcı, çalışmayı kente, kültürel mirasa ve toplumsal ihtiyaçlara karşı bir sorumluluk olarak nitelendirdi. Avcı, öğrencilerin yalnızca mekânsal dönüşüm önermediklerini; aynı zamanda tasarım aracılığıyla kentin görünür olmayan sosyal meselelerine nasıl katkı sunulabileceğini sorguladıklarını vurguladı. Öğrenciler, yapının özgün malzeme, doku ve rengini dikkate alırken barınma, erişilebilirlik, birlikte yaşam, sosyal destek ve üretim alanı ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretti.

uzman desteği ve saha incelemesi

Stüdyo sürecinde öğrenciler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü olarak kullanılan Mavi Kortejo yapısını yerinde inceledi. Bu kapsamda Mert Kaya ve Ahu Yılmaz yapı ile ilgili tarih, kültürel zenginlik, koruma süreci ve güncel kullanım hakkında bilgi aktardı. Merdiven tasarımı konusunda Konu-Mediven'den Berk Olçum, aydınlatma tasarımı üzerine LightinPlan'dan Emre Ünlü ve mutfak tasarımı üzerine Vanucci Mutfak'tan Verda Çakal stüdyoya konuk olarak deneyimlerini paylaştı. Doç. Dr. Avcı, paydaşların katkılarına teşekkür etti.

Öğrencilerin hazırladığı projeler, hem kültürel miras bilincini güçlendiren hem de içmimarlığın estetik ve işlevsellik ötesinde toplumsal fayda üreten bir disiplin olduğunu gösteren örnekler olarak değerlendirildi.

ÖĞRENCİLER, HAZIRLADIKLARI 12 TASARIMI GÖRSEL PAFTALAR, TEKNİK ÇİZİMLER VE MİMARİ MAKETLER HALİNDE...

ÖĞRENCİLER, HAZIRLADIKLARI 12 TASARIMI GÖRSEL PAFTALAR, TEKNİK ÇİZİMLER VE MİMARİ MAKETLER HALİNDE ÜNİVERSİTE İÇİNDE SERGİLEDİ.

DOÇ. DR. DENİZ AVCI

Yazar
EDİTÖR

Sultan Bulut

Ben Sultan Bulut, 28 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Yaşam kategorisinde moda, kültür-sanat etkinlikleri ve şehir rehberleri hazırlıyorum. Trendleri yakından takip ederim. Estetik zevkime güvenirim ve detaycıyımdır.