Gastronomi, en basit tanımıyla, mutfak zevklerinin sanatsal ustalıkla mükemmel bir atmosferde sunulmasıdır. En kaliteli malzemeler kullanılır ve tarifler genellikle benzersizdir. Yüksek fiyatların bu tanımla doğru orantılı olduğunu baştan belirtmekte fayda var diye düşünüyoruz: Bu restoranlarda tüm yemeklerde en kaliteli malzemeler kullanılırken, porsiyonlar hala küçüktür. Karnınızı doyurmak için değil, şefin özel tarifini tatmak için bazen 8-9 çeşitten oluşan tadım menüsünü tercih edebileceğiniz İstanbul'un leziz restoranlarını sizler için araştırdık.
Aqua Restaurant
Bosphorus Hotel'de yer alan Aqua Restaurant'ta İtalyan Executive Chef Sebastiano Spriveri ve ekibi, Akdeniz mutfağı Hai ve Türkiye dokunuşlarıyla İtalya'nın farklı bölgelerinden leziz ev yapımı yemekler sunuyor. Ana yemeklerde deniz ürünleri ve et ürünleri yer alıyor ve çok çeşitli seçenekler sunuluyor. Akrep balığından, ton balığına ıstakoz ve levreğe kadar taze mevsim balıkları, Şef'in eşsiz tarifleriyle menüde yer alıyor. İlginç tuz menüsü ve rengarenk baharat karışımlarıyla tanınan Şef kendine has et yemeklerine yaratıcı yorumuyla dikkat çekiyor. 30 günlük dana biftek ve dana eti Milanese, Şef'in imza yemekleri arasında yer alıyor. Karnınızı doyurmak için değil, şefin özel tarifini tatmak için bazen 8-9 çeşitten oluşan tadım menüsünü tercih edebileceğiniz İstanbul'un leziz restoranlarını sizler için
araştırdık.
Mikla Restaurant
Mehmet Gürs’ün şefliğinde yönetilen Mikla, Türk ve İskandinav kökenlerini yerel lezzetlere dönüştürüp misafirlerine Anadolu mutfak konseptine göre sunuyor. Mikla, leziz yemekleriyle, muhteşem manzarasıyla, modern sunumuyla ve ilham veren müzikleriyle harika lezzet destinasyonlarından biridir. Kesinlikle tercih edilmesi mekanlardandır diyebiliriz.
Lacivert Restaurant
İşte o muhteşem manzarasıyla Boğazın tamda kıyısında güzel bir yemek mi yemek istersiniz işte o zaman doğru adrestesiniz, Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetlerini, Boğaz'ın en romantik manzaralarıyla birleştiren Lacivert restoran, 1999 yılından bu yana fotoğrafçı Önder Köse'nin eseridir. Boğaz'da bir kale tarihi, yaz aylarında olağanüstü bir liman ve sıcak bir ortamda ziyaretçilerini ağırlıyor. Kış aylarında tasarımcı camlı odalar. Lacivert'in mutfağını ilk günden bu yana executive şef Hüseyin Ceylan yönetiyor. Ceylan, sağlıklı Akdeniz mutfağının rafine lezzetlerini sunmanın yanı sıra Türk mutfağına da özel önem veriyor.
Vogue Restaurant
Akaretler'de BJK Plaza'nın çatı katında yer alan Vogue Restaurant & Bar, lezzetli yemekleri ve boğaz manzaralı konumuyla ziyaretçilerinin tercih merkezi haline geliyor. Efsane Menüsünde dünya ve Akdeniz mutfağının seçkin lezzetlerini sunan Vogue'da levreklerden ızgara kuzuya, suşilerden leziz tatlılara kadar pek çok eşsiz lezzeti bulabilirsiniz. Üç tarafı muhteşem Boğaz manzarasıyla çevrili, dünyanın yeme-içme sektöründeki en iyi restoranlarını belirleyen Zagat araştırmasına göre dünyanın en iyi restoranlarından biri olan Vogue Restaurant, ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatarakta akıllarda kalmayı başarıyor. Harika bir atmosfer ve yemeğin tadınıda es geçmessek olmaz sanki.
Topaz Restaurant
Modern Akdeniz yemekleri ve Osmanlı Mutfağı'nın olağanüstü lezzetlerini sunan Topaz, nefes kesen Boğaz manzarasıyla da tercih sebebi. Geleneksel mutfağı yenilikçi yaklaşımıyla yorumlayan Topaz, düğün çorbası, ızgara Babakale ahtapot, dana kaburga, sıcak ve soğuk servis edilebilen kaz ciğeri, altın yapraklı çikolata sufle ve Afyon kaymaklı ekmek kadayıfı gibi en beğenilen tatlarını misafirleriyle buluşturuyor. İspanya, Fransa ve Yunanistan’dan uluslararası şefleri mutfağında ağırlayan Topaz, ünlü şeflerin hazırladığı Akdeniz menüsü içerisindeki lezizleriyle Osmanlı Mutfağı'nın geleneksel tatlarını da yeniden yorumlayıp ekleyerek misafirlerine lezzet deneyimi yaşatıyor.
Sunset Grill&Bar
Sunset Grill&Bar, Sushi Bar'ın yanı sıra Akdeniz, Türk ve Japon mutfağı olmak üzere 4 farklı mutfağın eşsiz lezzetlerini sunmaktadır. Boğaz'ın güzel manzarasına sahip Sushi Bar, sağlıklı yaşam isteyenlere ve Uzakdoğu mutfağını sevenlere cumartesi ve pazar öğleden sonraları dışında her saat hizmet vermektedir. 1999 yılından bu yana Chaîne des Ôtisseurs üyesi olan Sunset, son yıllarda Zagat Survey tarafından Avrupa'nın en iyi restoranlarından biri olarak değerlendirilmiş ve kurulduğu günden bu yana çok sayıda yurt içi ve yurt dışı ödüle layık görülmüştür.
Ulus 29
Şef Mert Şeran'ın hazırladığı menüyle İstanbul'da yemek trendlerini belirleyen mekanın dekorasyonu dünyaca ünlü tasarımcı Zeynep Fadıllıoğlu ve ofisi ZF Design'a kaldı. İstanbul'un iki köprüsüne bakan Boğaz manzaralı Ulus 29, yaz aylarında açık terasında hizmet veriyor. Geleneksel lezzetleri bireysel yorumlar, yenilikçi mutfak ve klasik pişirme yöntemleriyle birleştiren Ulus 29'un menüsüne "Avangard Mutfak" adı veriliyor. Burası üç bölümden oluşuyor: Yenilikçi trendler, Türk mutfağının klasikleri ve suşi.
Ferahfeza Restaurant
Tarihi Yarımada ile Galata Kulesi manzaralarına hakim iki ayrı terası, Karaköy’ün zanaat kültürünü yansıtan ahşap, taş ve pirinç unsurların ön plana çıkarıldığı dekorasyonu ve yüksek tavanıyla rahat ve adı gibi ferah bir ortam sunuyor Ferahfeza Restaurant. Türkiye’deki peynirleri, etleri, tavukları, balıkları Akdeniz’in değişik teknikleri ile sunan Ferahfeza’nın uzun bir araştırma sürecinin ardından keşfettiği lezzetlerle oluşturduğu menüsünde limonlu humus, kremalı karides, Çanakkale domates mücveri, trüf mantar aromalı ravioli, keçiboynuzu pekmezli kuzu karski, Antep fıstıklı somon gibi farklı lezzetler yer almaktadır.