Marmara Denizi'nde Müsilajla Mücadelede Biyolojik Destek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde müsilaj sorunuyla mücadele amacıyla hayata geçirilen ÇAYIR-İZ ve PİNA-İZ projelerinin deniz ekosistemine önemli katkılar sağladığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile yapılan işbirliğiyle denizlerin sağlığını iyileştirmeye yönelik çalışmalara başlandığı belirtildi.
Proje Kapsamı ve Amaçları
Bakan Kurum'un vurguladığı üzere, deniz çayırları ve nesli tehlike altındaki pina midyeleri bu projelerin odak noktalarını oluşturuyor. Deniz çayırları, 1 metrekare alanda fotosentez ile 4-20 litre arasında oksijen üretebilme kapasitesine sahipken, pina midyeleri de saatte 6 litre deniz suyunu filtreleme yeteneğine sahiptir.
Geçen yıl Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi işbirliğiyle başlatılan MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA projelerinin devamı niteliğinde olan ÇAYIR-İZ ve PİNA-İZ projeleri, deniz çayırlarının ekolojik durumunu düzenli olarak izleyerek popülasyonlarını artırmayı hedefliyor.
Pina Midyeleri ve Deniz Çayırları Üzerine İzleme Faaliyetleri
ÇAYIR-İZ Projesi kapsamında 8 izleme istasyonu aracılığıyla bilimsel veriler toplanacakken, PİNA-İZ Projesi ise Marmara Denizi'nde varlığını sürdüren tek sağlıklı pina popülasyonunu takip etmeyi amaçlıyor. Erdek Körfezi'nde toplam 200 metrekarelik bir alanda gerçekleştirilecek çalışmalarda, pinaların büyüme durumu, larva bolluğu ve sağlıkları her ay izlenecektir. Ayrıca, 7 seçilen istasyonda pina popülasyonu ile çevresel değerlerdeki iyileşme potansiyeli de değerlendirilecektir.
Bakan Kurum'un Açıklamaları
Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “Pina ve deniz çayırları Marmara'ya nefes oluyor. ÇAYIR-İZ ve PİNA-İZ projeleri ile bu canlıların popülasyonunu artırmayı ve müsilajla mücadeleye biyolojik katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Bu çalışmalar, Marmara Denizi'nde sürdürülebilir bir deniz ekosistemi oluşturmanın yanı sıra deniz kirliliğinin azaltılmasına da katkıda bulunmayı hedefliyor.