Mardin Mazıdağı'nda şebeke yenileme projesine ilişkin gelişme
Dicle Elektrik, Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Balpınar Mahallesinde kaliteli, kesintisiz ve güvenli enerji arzı amacıyla planladığı 32 milyon liralık şebeke yenileme yatırımının engellenmeye çalışıldığını açıkladı. Şirket, bölgedeki eski altyapının yenilenmesi ve güvenlik risklerinin azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.
Projenin hedefleri
Projede yeni beton direklerin dikilmesi, enerji hatlarının modernize edilmesi ve mevcut sistemin değiştirilmesi planlanıyordu. Dicle Elektrik, çalışmanın hem kayıt dışı tüketimin önlenmesine hem de can ve mal güvenliğini tehdit eden altyapı sorunlarının giderilmesine yönelik olduğunu vurguladı.
Çalışmaların engellenmesi ve müdahaleler
Çalışmaların başlamasının ardından bazı kişilerin projeye tepki gösterdiği, muhtar öncülüğündeki bir grubun mahalleye getirilen beton direklere zarar verdiği ve direklerin dikilmesi için açılan çukurların yeniden kapatıldığı bildirildi.
Kayıt dışı tüketim ve teknik veriler
Mahalledeki kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 96 olduğu tespit edildi. Teknik verilere göre mevcut bin kVA kurulu gücün yaklaşık bin 300 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğu belirtilirken, mahallede resmi olarak yalnızca 195 abonenin kayıtlı olduğu ifade edildi. Yetkililer, bu durumun enerji arz kalitesini olumsuz etkilediğini ve şebeke üzerinde aşırı yük oluşturduğunu kaydetti.
Güvenlik riskleri
Dicle Elektrik yetkilileri, eskiyen altyapının arıza, yangın ve elektrik çarpması gibi riskleri artırdığına dikkat çekti. Yetkililer, modern şebeke yatırımlarının bölge halkının güvenliği ve sürdürülebilir enerji hizmeti açısından önemini vurguladı.
İlerleyen süreç
Şirket yetkilileri, projenin engellenmeye çalışıldığına ilişkin tespitleri paylaşırken, çalışmaların güvenli ve sürdürülebilir şekilde tamamlanmasının önemine işaret etti. Konunun yerel aktörlerle ve ilgili kurumlarla yürütülecek görüşmelerle çözülmesi gerektiği ifade edildi.
DİCLE ELEKTRİK, MARDİN’İN MAZIDAĞI İLÇESİNE BAĞLI BALPINAR MAHALLESİ’NDE KALİTELİ, KESİNTİSİZ VE GÜVENLİ ENERJİ ARZI İÇİN PLANLADIĞI 32 MİLYON LİRALIK ŞEBEKE YENİLEME YATIRIMININ ENGELLENMEYE ÇALIŞILDIĞINI AÇIKLADI. KAÇAK ELEKTRİK KULLANIM ORANININ YÜZDE 96’YA ULAŞTIĞI MAHALLEDE, ESKİ ŞEBEKENİN YENİLENMESİ VE CAN İLE MAL GÜVENLİĞİ AÇISINDAN RİSK OLUŞTURAN ALTYAPININ MODERNİZE EDİLMESİ HEDEFLENİYOR.