Mardin'in en büyük grup içme suyu hattında yenileme çalışmaları sürüyor

MARSU, Derik'teki Hanok grup içme suyu hattının birinci etap yaklaşık 30 kilometrelik bölümünde yenileme ve deplase çalışmalarını sürdürüyor.

Yayın Tarihi: 10.07.2026 09:22
Güncelleme Tarihi: 10.07.2026 09:41

Mardin'in en büyük grup içme suyu hattında yenileme çalışmaları sürüyor

Mardin'in en büyük grup içme suyu hattında yenileme çalışmaları sürüyor

Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) Genel Müdürlüğü, Derik ilçesindeki Hanok Grup İçme Suyu Sisteminin ekonomik ömrünü tamamlayan birinci etap isale hattında yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Proje, yaklaşık 30 kilometrelik (yaklaşık 30 bin metrelik) bir bölümde yürütülüyor.

çalışmanın kapsamı

Yenileme ve deplase çalışmaları, Derik ilçesine bağlı Çukursu Mahallesi sınırlarında bulunan Hanok su kaynağından beslenen Alagöz, Ballı, Dumanlı, Kayacık, Doğancı, Yıldız ve Karataş mahallelerini kapsayan isale hattının ekonomik ömrünü tamamlamış bölümünde gerçekleştiriliyor. Hat; tarım arazilerinden geçtiği, sık sık arızalara maruz kaldığı ve kayıt dışı kullanımlara olanak verdiği için işletme güçlükleri yaratıyordu.

Çalışmanın temel hedefleri arasında hat üzerindeki arızaları azaltmak, kayıp-kaçak oranını düşürmek ve bölgedeki içme suyu hizmet kalitesini yükseltmek yer alıyor. Teknik ekipler, sahada yapılan incelemeler ve etütlerle hattın deplase edilmesi ve yenilenmesi için uygulamaları sürdürüyor.

yetkililerin açıklamaları

MARSU Genel Müdürü Murat Erçin ile Plan, Proje, Yatırım ve İnşaat Daire Başkanı Zeynettin Yaman çalışma alanında incelemelerde bulunarak teknik ekipten bilgi aldı. Erçin, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun’un destekleriyle kapsamlı bir yenileme yapıldığını belirtti ve projenin önemini vurguladı.

Erçin, projenin önemine ilişkin şunları söyledi: "Hanok kaynağı bizim için çok kıymetli. Çünkü buradaki kırsal mahallelerimizi cazibeli bir sistemle besliyoruz. Hanok Grup İçme Suyu sistemimiz üç kısımdan oluşuyor. Birinci kısmının imalatı ise 1980’li ve 1990’lı yıllarda yapıldı."

Erçin ayrıca çalışmanın etkilerini şu sözlerle aktardı: "Hem tarla içerisinden geçmeleri hem de kayıt dışı kullanımlara olanak tanıması, işletme açısından bize büyük güçlükler çıkarıyordu. 30 bin metrelik büyük ölçekli bir çalışma tasarladık ve projelendirdik. İlk etapta yaklaşık 15 kırsal mahallemizi rahatlatacak. Ama bunun önemli bir noktası var. Bu ana isale hatları birinci kısımda rahatladığı zaman, bu etki aşağıya doğru nüfuz ederek güneydeki köyleri de rahatlatacak. Birinci kısmı tamamlandıktan sonra ikinci kısmı da izleyerek grubun ikinci kısım bölümünde de bir yenileme planlıyoruz. Dolayısıyla projenin tamamı bittiğinde, Derik kırsalındaki mahallelerimizin belki üçte ikilik büyük bir bölümünü Hanok içme suyu kaynağımızla ve cazibeli sistemle yeniden besleme imkânı bulacağız. Bu grup içme suyunun bizim için diğer bir önemi de tamamen cazibeli sistemle çalışmasıdır. Dolayısıyla enerji maliyetlerinin tamamen sıfır olması açısından da çok önemli bir grup içme suyumuzdur."

Yetkililer, birinci etap çalışmalarının tamamlanmasının ardından ikinci etap planlamasına geçileceğini ve bölgedeki kırsal mahallelerin su arz güvenliğinin ve hizmet kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

MARDİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SU VE KANALİZASYON İDARESİ (MARSU) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, DERİK İLÇESİNDEKİ...

MARDİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SU VE KANALİZASYON İDARESİ (MARSU) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, DERİK İLÇESİNDEKİ HANOK GRUP İÇME SUYU SİSTEMİ'NİN EKONOMİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAYAN YAKLAŞIK 30 KİLOMETRELİK BİRİNCİ ETAP İSALE HATTINDA YENİLEME ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR.

MARDİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SU VE KANALİZASYON İDARESİ (MARSU) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, DERİK İLÇESİNDEKİ...

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.