DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.846.870,91 -0,02%

Mardin'de Geleneksel Cevizli Sucuk Üretimi Bayram İçin Artıyor

Mardin, geleneksel yöntemlerle üretilen cevizli sucukta bayram talebini karşılamak için yoğun bir tempo içinde çalışıyor.

Yayın Tarihi: 05.06.2025 11:09
Güncelleme Tarihi: 05.06.2025 11:28

Mardin'de Geleneksel Cevizli Sucuk Üretimi Bayram İçin Artıyor

Mardin'de geleneksel yöntemlerle hazırlanan cevizli sucuk, Kurban Bayramı öncesinde artan talebi karşılamak için üreticiler tarafından yoğun bir şekilde üretiliyor. Üzüm suyu ve cevizle yapılan bu lezzetli ürün, tarihi kentte asırlardır geleneksel bir tat olarak biliniyor.

Glikoz içermeyen cevizli sucuk, doğallığı ve sindirim kolaylığıyla bayramlarda şeker, çikolata ve baklavaya sağlıklı bir alternatif sunuyor. Bol miktarda potasyum, demir, A ve B vitaminleri içeren bu ürün, sağlık uzmanları tarafından da öneriliyor. Bayram öncesi talebi karşılamak için üreticiler, evde kadınların ipe dizdiği cevizleri, pekmez veya üzüm suyu ile odun ateşinde hazırlanan bulamaca batırarak kurutmaya geçiyor.

Üretici Ramazan Admış, geleneksel yöntemlerle dedelerinden öğrendiği cevizli sucuk yapımını sürdürmek için tesis kurduğunu ifade ederek, “Cevizli sucuk bayramda daha çok tüketiliyor. Talep arttıkça daha fazla üretim yapmaya çalışıyoruz.” dedi. Admış, Türkiye'nin pek çok yerine kargo ile ürün gönderdiklerini belirtti.

Tesis çalışanlarından Tuğba Özer, bayram dolayısıyla yoğun bir tempoda çalıştıklarını ve geleneksel ürünlerin hazırlanmasında katkıda bulunmaktan mutlu olduklarını ancak hedeflerinin vatandaşların ağzını tatlandırmak olduğunu vurguladı.

Evde annesi ve kızıyla birlikte çalışarak geçimlerini sağladıklarını anlatan Meral Admış, bayram dönemi için cevizleri ipe dizme oranlarının arttığını açıkladı. Bu durumun ailelerin mali durumlarına olumlu katkı sağladığını belirtti.

Çarşı merkezindeki yöresel ürünler işletmesi müdürü Ayhan Abrek, Kurban Bayramı öncesinde hem turistler hem de yerel halk için hazırlık yaptıklarını belirterek, cevizli sucuk gibi doğal ürünlere olan talebin arttığını kaydetti.

Mardin'de geleneksel yöntemlerle üzüm suyu ve cevizle hazırlanan cevizli sucuk üretimi, Kurban...

Mardin'de geleneksel yöntemlerle üzüm suyu ve cevizle hazırlanan cevizli sucuk üretimi, Kurban Bayramı dolayısıyla arttı. Evlerde kadınların ipe dizdikleri cevizler, daha sonra tesislere getirilerek pekmez ya da üzüm suyundan odun ateşinde hazırlanan bulamaca batırılarak kurumaya bırakılıyor.

Mardin'de geleneksel yöntemlerle üzüm suyu ve cevizle hazırlanan cevizli sucuk üretimi, Kurban...

Mardin'de geleneksel yöntemlerle üzüm suyu ve cevizle hazırlanan cevizli sucuk üretimi, Kurban Bayramı dolayısıyla arttı. Evlerde kadınların ipe dizdikleri cevizler, daha sonra tesislere getirilerek pekmez ya da üzüm suyundan odun ateşinde hazırlanan bulamaca batırılarak kurumaya bırakılıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı