Manisa'da enstitü destekli erken hasatla üzüm sezonu bereket bekliyor

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün Spil Karası ile 2026 yaş üzüm hasadı başladı; iklim geciktirdi, buna rağmen rekolte beklentisi yüksek.

Yayın Tarihi: 24.07.2026 12:29
Güncelleme Tarihi: 24.07.2026 12:29

Manisa'da enstitü destekli erken hasatla üzüm sezonu bereket bekliyor

Manisa'da sezon başladı: Spil Karası ile ilk hasat yapıldı

Türkiye'nin çekirdeksiz üzüm üretim merkezlerinden Manisa'da 2026 yaş üzüm hasadı başladı. Bu yıl sezona, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Spil Karası çeşidinin erkenci parsellerinde ilk hasat yapılarak girildi. Üreticiler ve enstitü yetkilileri, doğal afet yaşanmaması ve çeşitlerin dayanımı sayesinde verimli bir sezon beklentisinde.

spil karası ve enstitünün ıslah çalışmaları:

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, 1930'dan bu yana bağcılık alanında yürüttüğü araştırma ve ıslah faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Enstitü Müdürü Akay Ünal, çeşidin isminin üreticilerin katıldığı anketle belirlendiğini belirterek, Spil Karası'nın bölgenin en erkenci ve kaliteli sofralık üzümlerinden biri olduğunu vurguladı.

Enstitüdeki parsellerin kurumun melez parseli olduğunu söyleyen Ünal, araştırma programlarının ölçeğine dikkat çekti: "Yaklaşık 13 bin fert üzerinde yeni çeşit geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Mevcut çeşitlerden daha üstün özelliklere sahip olanları geniş parsellerimize aktararak değerlendirmeye alıyoruz." Hasadın başlamasıyla birlikte enstitü açısından da yeni sezonun açıldığını ifade etti.

iklim etkisi ve rekolte beklentisi:

Ünal, bu yıl ilkbahar dönemindeki iklim şartlarının hasat takvimini etkilediğini ve genel olarak hasadın yaklaşık 10 gün geciktiğini aktardı. Ünal, bazı çeşitlerde gecikmenin daha da artabildiğini belirterek, 'Bazı çeşitlere göre bu süre 15 güne kadar çıkabiliyor.' dedi.

Ancak enstitü yetkilileri, bölgedeki bağlarda doğal afet kaynaklı önemli bir zarar görülmemesinin üreticiler açısından olumlu olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle hem enstitü hem de üreticiler, verimli ve bereketli bir sezon bekliyor.

Ünal, son 10 yılda 14 yeni üzüm çeşidini tescil ettiklerini hatırlatarak, "Yeni çeşitlerimizle bu katkıyı artırmayı hedefliyoruz. Amacımız üreticimizin daha kaliteli ürünle daha fazla gelir elde etmesini sağlamak" diye konuştu. Bu sözler, enstitünün araştırma önceliklerini ve bölge tarımına yönelik hedeflerini özetliyor.

Hasadın başlamasıyla Manisa'da üzüm üreticileri hem yeni çeşitlerin pazara sunulmasını hem de sezon boyunca verim ve kaliteyi takip ederek satış planlarını şekillendirecek. Enstitünün ıslah çalışmaları ve erkenci çeşitlerin yaygınlaşması, bölge üretiminin rekabet gücünü artırma potansiyeli taşıyor.

MANİSA'DA YAŞ ÜZÜM HASADI BAŞLADI.

MANİSA'DA YAŞ ÜZÜM HASADI BAŞLADI.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.