Manavgat'ta uydu takip cihazı takılan 3 genç yeşil deniz kaplumbağası denize bırakıldı
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, rehabilitasyon süreçleri tamamlanan 5, 7 ve 8 yaşlarındaki üç yeşil deniz kaplumbağası, üzerlerine takılan uydu takip cihazlarıyla Sorgun Boğazı mevkiinden denize bırakıldı. Kaplumbağalar, daha önce Finike sahilinde Deniz Polisi ekiplerince yaralı halde bulunmuş ve DEKAFOK Merkezi’nde tedavi görmüştü.
Uygulama, Antalya Valiliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ve DER Tour Vakfı desteğiyle yürütülen "Ölmek İçin Çok Genç" projesinin bir aşaması olarak gerçekleştirildi ve bu etaba uluslararası gönüllüler de katıldı.
Projenin amacı ve bilimsel yaklaşım
Projenin bilimsel detaylarını aktaran Prof. Dr. Cengiz Deval, Akdeniz genelinde bugüne kadar yapılan çalışmaların büyük ölçüde karaya çıkan ergin dişilere odaklandığını belirtti. Genç, cinsel olgunluğa erişmemiş yeşil deniz kaplumbağalarının haritalandırılmasına yönelik çalışmanın Akdeniz'de bir ilk olduğuna dikkat çekti.
Deval, projenin hedefini şu sözlerle özetledi: "Bizim bu projedeki temel hedefimiz; ‘O 999 yavruya ne oluyor?’ sorusuna cevap bulabilmektir". Deval ayrıca, denize ulaşan her bin kaplumbağa yavrusundan 999’unun öldüğünün kabul edildiğini belirtti ve ekledi: "Deniz kaplumbağaları yuvadan çıkıp tekrar üremek için karaya dönene kadar geçen 18-20 yıllık süreçte 3 farklı alanda yaşıyorlar. Bu ‘kayıp yıllar’ dönemindeki genç bireylerin yaşam alanlarını, başlarına ne geldiğini tespit etmek için bu cihazları takıyoruz."
Proje kapsamında en az 8 genç bireyi markalayarak 1 yıl boyunca uydudan izlemek hedefleniyor. Araştırma, eğer Manavgat sahillerinin bir beslenme alanı olduğu kanıtlanabilirse, bu bölgelerin koruma altına alınarak ölüm oranlarının azaltılmasını amaçlıyor.
Türün korunması ve etkinlik katılımcıları
Prof. Dr. Deval, caretta carettaların Akdeniz’in birçok sahilinde üreyebildiğini, ancak yeşil deniz kaplumbağalarının popülasyonunun daha kısıtlı ve hassas olduğunu vurguladı: "Yeşil deniz kaplumbağaları Akdeniz’de büyük çoğunlukla sadece Kuzey Kıbrıs kıyıları ile Türkiye’nin Antalya ve Samandağ arasındaki dar sahil şeridinde yuvalıyor. Bu nedenle sayıları son derece az ve bu tür, caretta carettalara göre çok daha fazla dikkat ve koruma gerektiriyor".
Etkinlikte Antalya Vali Yardımcısı Salih Yüce, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu, Antalya Şube Müdürü Dilek Erkalaycıoğlu, Manavgat İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Cihan Tuğrul, Merkez Jandarma Karakol Komutanı Teğmen Ahmet Çetin, DEKAFOK Başkanı Seher Akyol, Prof. Dr. Cengiz Deval, gönüllüler ve öğrenciler hazır bulundu.
MANAVGAT İLÇESİNDE, REHABİLİTASYON SÜREÇLERİ TAMAMLANAN 5, 7 VE 8 YAŞLARINDAKİ 3 YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞASI, ÜZERLERİNE TAKILAN UYDU TAKİP CİHAZLARIYLA SORGUN BOĞAZI MEVKİİNDEN DENİZE BIRAKILDI.