Malazgirt'te yeni dönem vurgusu: Türkiye yüzyılında geri dönmeyeceğiz

Malazgirt'te 955. yıl töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'atın kuyruğunu bağladık' mesajıyla Türkiye Yüzyılı, terörsüz Türkiye ve bölge hedefini ilan etti.

Yayın Tarihi: 26.08.2026 12:40
Güncelleme Tarihi: 26.08.2026 12:40

Malazgirt'te yeni dönem vurgusu: Türkiye yüzyılında geri dönmeyeceğiz

Malazgirt'te tören ve geliş:

Malazgirt Zaferi'nin 955'inci yıl dönümü anma programı için helikopterle Malazgirt'e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve bakanlarla birlikte alana indi. Binlerce vatandaşın Türk bayraklarıyla karşıladığı heyet, tören alanında yoğun bir kalabalıkla buluştu.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada tarihsel bir bağ kurarak Sultan Alparslan ve Malazgirt zaferinin milli hafızadaki yerine işaret etti; katılımcılara teşekkür ederek hanım ve genç katılımcılara özel ilgi gösterdi.

Konuşmanın ana vurguları:

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında sıkça kullandığı veciz bir ifadeye atıfta bulunarak şunları söyledi: 'Bir sefere çıktığımızda atın kuyruğunu bağlarız.' Bu söylemi açarken, 'İşte biz de Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmek için atımızın kuyruğunu bağladık' dedi ve bu kararlılıkla hareket edileceğini belirtti.

Erdoğan, hedeflerini şöyle özetledi: 'Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere atımızın kuyruğunu bağladık. İçinde bulunduğumuz coğrafyayı yeniden barış ve esenlik yurdu yapmak için atımızın kuyruğunu bağladık. Terör gibi ebedi kardeşliğimize vurulan hançerleri söküp atmak için atımızın kuyruğunu bağladık.' Bu ifadelerle Erdoğan, hem iç güvenlik hem de bölgesel istikrarı kapsayan bir vizyon sundu.

Konuşmasında milli mücadele dönemine de göndermede bulunan Erdoğan, bugünün aynı zamanda Büyük Taarruz'un 104'üncü seneidevriyesi olduğunu hatırlattı ve şehitlerle gazilere Allah'tan rahmet diledi. 'Devletimizin ve milletimizin istikbali olduğunda kimseye boyun eğmeyiz' mesajını tekrarladı; gerektiğinde her şeyden sarfınazar edileceğini, ancak vatan söz konusu olduğunda taviz verilmeyeceğini vurguladı.

Tarihsel anlatı ve Alparslan örneği:

Erdoğan, 26 Ağustos 1071 tarihine dair anlatıyı ayrıntılarıyla aktardı. Sultan Alparslan'ın askerleriyle birlikte cuma namazını eda ettiği, dua ettiği ve ardından ordusuyla birlikte zaferi kazanırken 'ölürsem kefenim olsun' diyerek atının kuyruğunu bağladığı anısını paylaştı. Bu anlatımla Erdoğan, Malazgirt'in sadece askeri bir dönüm noktası olmadığını; Anadolu'nun kapılarını açan, sonraki yüzyıllara uzanan medeniyet ve kültür yollarını başlatan bir mihenk taşı olduğunu belirtti.

Konuşmasında Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli ve İdris-i Bitlisi gibi isimlere de atıfta bulunan Erdoğan, Malazgirt'ten Balkanlar'a, Hicaz'dan Kuzey Afrika'ya uzanan tarihi etkileşimin altını çizdi. Bu çerçevede yapılan anmalar ve edep ile yad edişler törenin ruhunu pekiştirdi.

Birlik, kararlılık ve geleceğe bakış:

Erdoğan, coğrafyanın stratejik zorluklarına işaret ederek milletin birlik ve beraberlik içinde olduğu dönemlerde başarı elde ettiğini; dağılma ve tefrika dönemlerinde ise tehlikelerle karşılaşıldığını ifade etti. 'Bu coğrafyada bizim güçlü olmaktan, bir ve beraber olmaktan başka hiçbir seçeneğimiz yoktur' sözleriyle birlikte, bölgesel sorumluluklara da vurgu yaptı.

Program boyunca Erdoğan, gençlere ve sivil toplum katılımcılarına teşekkür etti; Okçular Vakfı'na gençlere tarih şuuru kazandırmadaki öncülüğünden dolayı tebrik sundu. Etkinlik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından İstanbul'a hareket etmesiyle sona erdi.

Genel olarak tören ve konuşma, tarihe atıf yapan bir milli birlik dili ile geleceğe dönük siyasi ve güvenlik hedeflerinin bir arada ifade edildiği bir çerçeve sundu. Erdoğan'ın tekrarladığı 'atın kuyruğunu bağladık' ifadesi, hem sembolik hem de politik bir kararlılık mesajı niteliği taşıdı.

MALAZGİRT ZAFERİ’NİN 955’İNCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARI İÇİN HELİKOPTERLE MALAZGİRT’E GELEN...

MALAZGİRT ZAFERİ’NİN 955’İNCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARI İÇİN HELİKOPTERLE MALAZGİRT’E GELEN CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLE BERABERİNDEKİ MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ VE BAKANLAR, ALANI DOLDURAN BİNLERCE VATANDAŞ TARAFINDAN TÜRK BAYRAKLARIYLA KARŞILANDI.

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.