Malatya kültür yolunda geçmişin mirası bugünün hikâyelerine taşındı

Malatya Kültür Yolu Festivali'nin dördüncü gününde 'Yaşayan Miras: Malatya Sergisi', deri atölyesi ve çocuk masallarıyla kentin kültürel belleği sergilendi.

Yayın Tarihi: 12.08.2026 11:10
Güncelleme Tarihi: 12.08.2026 11:10

Malatya kültür yolunda geçmişin mirası bugünün hikâyelerine taşındı

Malatya Kültür Yolu Festivali’nde günün öne çıkanları

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Malatya Kültür Yolu Festivali, dördüncü gününde kentin zengin geleneksel dokusunu ve somut olmayan kültürel mirasını ziyaretçilerle buluşturdu. Program, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi ile kentin diğer mekânlarında sürdürülen etkinliklerle 16 Ağustos'a kadar devam ediyor.

yaşayan miras sergisi ve zanaatların sunumu:

Yaşayan Miras: Malatya Sergisi, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde kentin tarihsel birikimini el sanatları, sözlü anlatımlar ve toplumsal pratikler ekseninde bir araya getirdi. Tespihten iğne oyasına, ahşap işlerinden deri işlemeciliğine; bebek ve enstrüman yapımına uzanan seçki, ustaların el emeğini, teknik bilgilerini ve estetik yaklaşımlarını görünür kıldı. Sergide yer alan öğeler müzikten gündelik yaşam pratiklerine, üretim tekniklerinden kuşaktan kuşağa aktarılan bilgilere kadar geniş bir kültürel hafızanın izlerini taşıyor.

deri atölyesi ve çocuklara yönelik masal etkinliği:

Merkezde gerçekleştirilen Deri İşleme Atölyesinde, derinin Orta Asya kökenlerinden başlayarak göçebe yaşamda giyim, barınma ve günlük kullanım eşyalarındaki rolü ele alındı. Atölyede derinin, zaman içinde gelişen işleme teknikleriyle nasıl bir zanaata dönüştüğü; Osmanlı döneminde ekonomik yaşamdaki yeri ve ayakkabı, tulum, eyer ile kitap ciltlerinde kullanım örnekleri üzerinden aktarıldı. Bu anlatım, malzemenin hem işlevsel hem de estetik değerini öne çıkardı.

Festival kapsamındaki kültür ve edebiyat etkinlikleri de çocukları hedef aldı. Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen Ninem Korkut’tan Masallar etkinliğinde, çocuk edebiyatı yazarı Nilüfer Zontul Aktaş’ın aynı adlı serisi çocuklarla buluştu. Masallar, değerler eğitimi ve temel matematik kavramlarını doğa sevgisi temasıyla harmanlayarak çocuklara okuma ve hayal kurma fırsatı sundu.

Malatya Kültür Yolu Festivali, geleneksel zanaatlardan sergilere, atölyelerden çocuk etkinliklerine uzanan zengin programıyla kentin farklı noktalarında ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Etkinlikler, yerel ustaların deneyimini görünür kılarken kültürel belleğin korunması ve kuşaklar arası aktarımı açısından da önem taşıyor.

MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE GEÇMİŞİN BİRİKİMİ BUGÜNÜN HİKAYELERİNE TAŞINDI

MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE GEÇMİŞİN BİRİKİMİ BUGÜNÜN HİKAYELERİNE TAŞINDI

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.