Malatya’da zorlu kayısı mesaisine modern yaşam alanı
Akçadağ ilçesinde mevsimlik tarım işçileri için oluşturulan barınma yerleri, kayısı hasadı döneminde işçilere hijyenik ve güvenli yaşam koşulları sağlıyor.
Hasat süreci ve üretim
Malatya, kuru kayısı üretiminde dünya pazarının yaklaşık %85ini karşılıyor. Hasat Temmuz ayında başlayıp Ağustos ayı ortalarına kadar sürmesi beklenirken, ilçede sıcak hava altında yaklaşık 20 bin mevsimlik tarım işçisi çalışıyor. Günün ilk ışıklarıyla bahçelerde başlayan mesai sonucunda toplanan kayısılar kükürtleme ve kurutma işlemlerinin ardından ihracata hazırlanıyor.
Barınma yerlerinin özellikleri
Oluşturulan barınma alanları temiz su, banyo, lavabo, tuvalet, çocuk oyun alanları ve sosyal donatılar gibi temel ihtiyaçları karşılıyor. Bu düzenleme sayesinde aileler hasat boyunca daha sağlıklı ve düzenli koşullarda konaklama imkânı buluyor.
Mevsimlik işçilerin görüşleri
Gaziantep’ten aileleriyle birlikte kayısı hasadı için Malatya’ya gelen İslim ile eşi Nazım Avcı çifti, bu yıl oluşturulan barınma yerlerinin önceki yıllara göre çok daha temiz ve düzenli olduğunu belirtti. Temiz su ve banyo gibi temel ihtiyaçların eksiksiz karşılanması onların çalışmasını ve konaklamasını kolaylaştırıyor; çift, çocuklarıyla birlikte hijyenik ve güvenli bir ortamda kaldıklarını ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.
Davut Konakçı da kayısı hasadının ardından Ordu’da fındık, daha sonra memleketleri İslahiye’de biber hasadında çalışacağını belirterek mevsimlik tarım işçiliğinin yıl boyunca farklı illerde devam ettiğini ve oluşturulan barınma alanlarının temizliği ile düzeninden memnun olduğunu söyledi.
Yerel yönetimin çalışmaları
Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş, ilçede kayısı üretiminin yoğun olduğunu ve mevsimlik tarım işçilerinin insana yakışır şartlarda konaklayabilmesi amacıyla barınma yerlerinin pilot uygulama olarak hizmete sunulduğunu kaydetti. Başkan Ulutaş, işçilerin daha sağlıklı şartlarda yaşamlarını sürdürebilmeleri için çalışmaların devam edeceğini belirtti.
MALATYA'NIN AKÇADAĞ İLÇESİNDE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ İÇİN OLUŞTURULAN BARINMA YERLERİ, KAYISI HASADI DÖNEMİNDE İŞÇİLERE HİJYENİK VE GÜVENLİ YAŞAM ALANI SUNUYOR.