Malatya'da Deprem Davası Devam Ediyor
Malatya'da Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremde yıkılan Beydağı Otel'e ilişkin davanın duruşması gerçekleştirildi. Depremde 3'ü çocuk toplamda 7 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, davada 5 sanığın ifadeleri alındı.
Sanıkların İfadeleri ve Yargılama Süreci
1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya tutuksuz sanıklar M.H.B, A.Y, Ö.Ş, A.T.Ü ve M.B ile avukatları ve müştekiler katıldı. Sanıklardan M.H.B, 1993-1999 yılları arasında Malatya Belediyesi İmar Müdürlüğü'nde çalıştığını, 1994'teki tadilat projesinin yalnızca giyinme odalarıyla ilgili olduğunu ifade etti. Ayrıca, 1996'daki tadilatın taşıyıcı sistemi etkilemediğini savundu. M.H.B: "Yapılan tadilatlar, binanın taşıyıcı sistemine zarar vermedi. Denetleme yetkimiz yoktu."
A.Y. ve Diğer Sanıkların Savunmaları
A.Y ise 1994-2020 yılları arasında İmar Müdürlüğü'nde inşaat mühendisi olarak çalıştığını, oteldeki tadilatın tefrişat olarak değerlendirildiğini dile getirdi. Ö.Ş ise otelin mimari projesinin 1987'de yapıldığını ve tadilatların projeyle ilgili olmadığını belirtti.
M.B, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılarak, belediyede İmar Müdürü olarak görev yaptığını açıkladı. Ayrıca, mahkeme başkanının beyanını hatırlatarak, incelemelerin yapıldığını ifade etti.
Tanıkların Beyanı ve Duruşmanın Ertelenmesi
Tanık Arif Acı, binanın sağlam olduğunu ve sorun yaşanmadığını vurguladı. 1996'daki tadilatların gözlemlendiğini aktaran Acı, yıkımın diğer binaların üzerine devrilmesi nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için 21 Ocak 2025'e ertelendi.
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.