Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Takvimi Yayımlandı! Seçim Yasakları Ne Zaman Başlayacak?

31 Mart 2024'te yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için seçim takvimi Resmi Gazete'de ilan edildi. Seçim takvimi, 1 Ocak 2024'te başlayacak. Seçime katılacak siyasi partiler, oy pusulasındaki yerleri, aday listeleri ve seçim propagandası gibi konularda takvime göre hareket edecek.

Yayın Tarihi: 01.12.2023 15:47
Güncelleme Tarihi: 01.12.2023 15:47

Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Takvimi Yayımlandı! Seçim Yasakları Ne Zaman Başlayacak?

31 Mart 2024'te yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için "Seçim Takvimi" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Kararına göre seçim takviminin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlendi. Seçime katılacak siyasi partiler, seçim takvimine göre oy pusulasındaki yerleri, aday listeleri, seçim propagandası ve yasakları gibi konularda çalışmalarını yürütecek. Peki, seçim takviminde hangi tarihler önemli, seçim süreci nasıl işleyecek, seçim yasakları nelerdir? İşte, seçim takvimiyle ilgili merak edilenler..

SEÇİM TAKVİMİNDE ÖNEMLİ TARİHLER

Seçim takvimine göre; seçime katılacak siyasi partiler, 2 Ocak günü YSK tarafından ilan edilecek.

Siyasi partilerin oy pusulasındaki yeri 27 Ocak tarihinde YSK tarafından yapılacak kurayla belli olacak.

Siyasi partiler, il ve ilçe belediyeleri başkan adayları ile belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyelikleri listelerini (bağımsız aday olacak kişiler de başvurularını) 20 Şubat saat 17.00'ye kadar teslim edecek.

Seçim propagandası ve yasakları 21 Mart tarihinde başlayacak.

Ayrıca seçim propagandasının sonu 30 Mart saat 18.00, seçim yasaklarının sonu ise 31 Mart saat 23.59 olarak belirlendi.

seçim

SEÇİM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Seçim süreci, seçim takvimine göre işleyecek. Seçim takviminde belirtilen tarihlerde, siyasi partiler, adaylar, seçmenler, seçim kurulları, kamu kurum ve kuruluşları, medya organları, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgililer, seçimle ilgili hak ve yükümlülüklerini yerine getirecek. Seçim takviminde belirtilen tarihlerde, seçimle ilgili itirazlar, başvurular, kararlar, duyurular, ilanlar, bildirimler, kayıtlar, listeler, belgeler, raporlar, tutanaklar, sandık kurulu görevlendirilmeleri, seçim güvenliği tedbirleri, seçim sonuçları ve kesinleştirilmesi gibi iş ve işlemler yapılacak.

SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?

Seçim yasakları, seçim takvimine göre 21 Mart tarihinde başlayacak, 31 Mart saat 23.59'da sona erecek. Seçim yasakları arasında şunlar bulunuyor:

• Seçim propagandası yapmak, seçim bildirileri, afiş, poster, pankart, broşür, el ilanı, sesli veya görüntülü yayın yapmak, seçim toplantıları, mitingler, yürüyüşler, konvoylar düzenlemek, seçim büroları açmak, seçim araçları kullanmak, seçim kampanyası yürütmek yasak olacak.

• Kamu kurum ve kuruluşları, kamuoyu araştırması, anket, tahmin, yorum ve benzeri faaliyetlerde bulunamayacak, bunları yayınlayamayacak, dağıtamayacak, ilan edemeyecek.

• Siyasi partiler, adaylar, seçmenler, seçim kurulları, kamu kurum ve kuruluşları, medya organları, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgililer, seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik her türlü faaliyetten kaçınacak, seçim güvenliği ve huzurunu bozacak, seçmen iradesini etkileyecek her türlü eylem ve söylemden uzak duracak.