DOLAR
42,8 -0,16%
EURO
50,18 -0,11%
ALTIN
5.989,18 -0,52%
BITCOIN
3.737.592,02 -2,97%

Maduro: İmparatorluğa asla boyun eğmeyeceğiz — Venezuela savunma planlarını açıkladı

Maduro, ABD'nin olası müdahalesine karşı hazırlıklı olduklarını açıkladı; Independencia 200 Planı ile ülke genelinde 284 cephe oluşturuldu.

Yayın Tarihi: 12.09.2025 10:03
Güncelleme Tarihi: 12.09.2025 10:03

Maduro: İmparatorluğa asla boyun eğmeyeceğiz — Venezuela savunma planlarını açıkladı

Maduro: İmparatorluğa asla boyun eğmeyeceğiz — Venezuela savunma planlarını açıkladı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Caracas'ta yaptığı konuşmada ABD'nin olası askeri müdahalesine karşı hazırlıklı olduklarını belirtti ve destekçilerine seslendi. Maduro, Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) üyelerinden halkla daha yakın iletişim kurmalarını istedi.

Savunma planı ve seferberlik

Maduro, ulusal egemenliğin savunulması için yeni eylem planlarının açıklanacağını duyurdu ve ülkenin onlarca yıldır inşa edilmiş bir savunma sistemine sahip olduğunu vurguladı. Gün içinde komutanlarla bir araya gelerek Venezuela Ulusal Bolivarcı Silahlı Kuvvetleri (FANB), milis savaş birlikleri ve Ulusal Bolivarcı Milislerin son durumunu değerlendirdi. İncelediği planın adı Independencia 200 Planı olarak belirtilirken, plana göre ulusal muharip birlikler ve milisler ülke genelinde 284 cephede konuşlandırıldı.

"İmparatorluğa asla boyun eğmeyeceğiz, aktif savaşta dimdik duracağız." sözleriyle mesaj veren Maduro, halkın her koşula hazır olduğundan şüphe duymadığını ifade etti. Ayrıca, "Sahip olduğumuz tek zenginlik, ahlakımız ve derin maneviyatımızdır; oligarşiler ve imparatorluklar karşısında yıkılmaz zenginliğimiz budur." dedi.

Karayipler'deki hareketlilik ve bölgesel yansımalar

Maduro'nun açıklamaları, bölgedeki askeri hareketlilik ve gerilimi doğrudan hedef alıyor. ABD Başkanı Donald Trump tarafından daha önce imzalanan kararname bağlamında ordunun uyuşturucu kartelleriyle mücadelede daha etkin kullanılması talimatı verilmişti. ABD, bu çerçevede ağustos ayı sonlarında Venezuela kıyılarına USS Gravely, USS Jason Dunham ve USS Sampson adlı savaş gemilerini göndermişti.

Bu gelişmelerin ardından Maduro daha önce ülkede 4,5 milyon milis gücünü seferber ettiğini ve "herhangi bir saldırıyı püskürtmeye" hazır olduklarını açıklamıştı. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ABD ordusunun Venezuela'da rejim değişikliği operasyonuna hazır olduğunu söylemişti.

Bu açıklamalar, hükümetin askeri ve sivil kanalları kullanarak seferberliği güçlendirme amacını ve dış tehdide karşı kararlılığını göstermektedir. Maduro'nun mesajları hem ulusal dayanışma çağrısı hem de egemenliği koruma vurgusu taşıyor; bunun iç politikada ve bölgesel gerilimde nasıl yankı bulacağı takip edilecektir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı