Madra Dağları'nda su temini hızlanıyor: yeni helikopter yangın havuzu açıldı

Balıkesir'in Madra Dağları eteklerinde Burhaniye Kırtık'ta kurulan yeni helikopter yangın havuzu, yangınla mücadelede su temin süresini kısaltacak.

Yayın Tarihi: 18.08.2026 15:45
Güncelleme Tarihi: 18.08.2026 15:45

Madra Dağları'nda su temini hızlanıyor: yeni helikopter yangın havuzu açıldı

Madra Dağları'nda yeni yangın havuzu faaliyete geçti

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Edremit Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında Burhaniye Kırtık Mahallesi ormanlık alanında yeni bir helikopter yangın havuzunu hizmete aldı. Tesisin su alımına başladığı ve faaliyete geçtiği bildirildi.

Burhaniye Orman İşletme Şefliği sınırlarında konumlanan havuz, orman yangınlarıyla mücadelede hava araçlarının ve kara ekiplerinin en yakın noktadan su temin etmesine olanak sağlamak amacıyla planlandı. Yetkililer, tesisin sahadaki lojistiği kolaylaştıracağını ve müdahale sürelerini azaltacağını vurguladı.

Havuzun teknik ve operasyonel özellikleri:

Edremit Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tesis edilen havuzun, orman içindeki iki farklı kaynaktan su alımına başladığı açıklandı. Bu düzenleme, suyun sürekliliğini ve kullanım esnekliğini artırmayı hedefliyor.

2026 yılı programı kapsamında tamamlanan yatırım ile birlikte Balıkesir genelindeki helikopter yangın havuzu sayısı 115'e ulaştı. Ayrıca il sınırları içinde yangınla mücadelede aktif olarak kullanılabilen 129 gölet ve baraj bulunduğu kaydedildi.

Müdahale kapasitesinin güçlendirilmesi ve hedefler:

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü daha önce 114 helikopter yangın havuzu ile 52 arazöz yangın havuzu ve deposunun hizmete alındığını duyurmuştu; yeni tesisle birlikte toplam havuz sayısı 167 oldu. Bu artışla helikopter ve arazözlerin en yakın noktadan daha hızlı su temin edebilmesi, olası orman yangınlarına daha etkin müdahale edilmesi hedefleniyor.

Yetkililer, mevcut gölet, baraj ve havuz ağının işletme ve bakımının sürekliliğinin önemine dikkat çekerek, sezon öncesi hazırlıkların ve saha denetimlerinin düzenli olarak sürdürüleceğini belirtti. Yeni tesisin bölgesel müdahale kapasitesine katkısı, yangın söndürme planlamasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

BALIKESİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN EDREMİT ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUK ALANINDA...

BALIKESİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN EDREMİT ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUK ALANINDA YENİ BİR HELİKOPTER YANGIN HAVUZU HİZMETE ALINDI. BURHANİYE’NİN KIRTIK MAHALLESİ ORMANLIK ALANINDA OLUŞTURULAN HAVUZUN SU ALIMINA BAŞLADIĞI BİLDİRİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.