DOLAR
42,7 0%
EURO
50,18 -0,08%
ALTIN
5.911,25 -0,07%
BITCOIN
3.670.577,29 -0,13%

Macron, Trump ile Gümrük Tarifeleri Görüşmesini Değerlendirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump ile gümrük tarifeleri üzerine yaptığı görüşmelerden büyük umutlar beslemediğini belirtti.

Yayın Tarihi: 28.02.2025 19:02
Güncelleme Tarihi: 28.02.2025 19:02

Macron, Trump ile Gümrük Tarifeleri Görüşmesini Değerlendirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 24 Şubat'ta ABD'ye yaptığı ziyarette Başkan Donald Trump ile Avrupa'ya ek gümrük tarifeleri uygulamaması konusunda gerçekleştirdiği görüşmenin ardından "çok az umutla" ayrıldığını ifade etti.

Macron, 2 günlük resmi ziyaretini gerçekleştirdiği Portekiz'in başkenti Lizbon'da, Portekiz Başbakanı Luis Montenegro ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Trump ile yaptığı görüşmenin zorlu geçtiğini aktararak, "Bu seyahat sırasında ve sonrasında (gümrük) tarifeler konusunu bizzat gündeme getirmiştim. Görüşmelerin zorlu geçtiğini ve çok az umutla ayrıldığımı söylemiştim." dedi.

ABD'nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine uygulayacağı vergi artışlarının kimsenin yararına olmayacağını savunan Macron, "Bu tür önlemler karşısında zayıf olma lüksümüz yok." şeklinde konuştu. Macron, ABD yönetiminin Avrupa ülkelerine yeni gümrük vergileri getirmesi halinde buna karşılık vereceklerini de belirtti.

Bunun yanında, Portekiz ile Canon Ceaser sistemleri ve dron satışına ilişkin anlaşma imzalayacaklarını ifade eden Macron, askeri inovasyonun geliştirilmesi konusunda çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı. Euroepanın savunmasına yatırım yapmanın önemine tekrar dikkati çekti.

Macron, 7 yıldır Avrupa'nın egemenliğini ve stratejik bağımsızlığını savunduğunu belirtirken, AB'nin savunma, teknoloji ve ekonomi alanlarında güçlenmesi ve bağımsız olabilmesi için harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. "Tek çözüm daha güçlü olmak." sözleriyle bu noktayı pekiştirdi.

Macron, Portekiz'de yaptığı bir diğer açıklamada gümrük tarifelerinin ABD yönetimi tarafından yarattığı "jeopolitik ve ekonomik belirsizlik"e de değindi ve "ABD büyük bir değişim içinde. Ne yapmalıyız? Onları yanımızda tutmalıyız, çünkü bölünmeye ihtiyacımız yok ancak belirsizlikle yaşamak zorundayız." diyerek durumu özetledi.

Öte yandan, ABD Başkanı Trump, 26 Şubat'ta AB'ye yönelik gümrük vergilerini yakında açıklayacaklarını ve yüzde 25 tarife uygulama kararı aldıklarını bildirmişti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı