Luvi Araştırmaları Vakfı, Yeni Veri Tabanını Yayınladı
İsviçre merkezli Luvi Araştırmaları Vakfı, Batı Anadolu'daki Orta ve Geç Tunç Çağı'na tarihlenen 483 önemli yerleşim ile ilgili kapsamlı bilgiler sunan, açık erişimli bir veri tabanı ve interaktif harita yayımladı. "Tunç Çağı'na İnteraktif Bir Bakış" başlıklı çalışmada, arkeolojik alanların isimleri, açıklamaları ve temel literatür referansları gibi ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
Etkileşimli Harita ve Araştırma İmkanları
Semantik ağ teknolojilerinden yararlanan bu çalışmada, Vakfın veri seti Pleiades, Wikidata ve Dbpedia gibi harici internet kaynaklarına bağlanarak araştırmacılar arası veri paylaşımı teşvik ediliyor. Kullanıcılar, etkileşimli harita ile bu antik yerleşimlerin coğrafi konumlarında dinamik olarak gezinebiliyor.
Tarihsel Yanılgının Giderilmesi
Luvi Araştırmaları Vakfı Başkanı ve Jeoarkeolog Eberhard Zangger, Tunç Çağı'ndaki Miken kültürü ve İç Anadolu’daki Hitit İmparatorluğu’nun iyi bir şekilde belgelendiğini ancak Türkiye’nin batısının tarih yazımında sıklıkla "göçebe kabilelerin seyrek şekilde yaşadığı kültürel bir boşluk" olarak algılandığını ifade etti. Zangger, "Günümüzde bu yanlış kanı artık yıkılmıştır. Yüzlerce büyük ve kalıcı yerleşim, Luvilerin yaşadığı bölgenin ekonomik ve siyasi önemini göstermektedir" dedi.
Luvi Kültürünün Yeniden Değerlendirilmesi
Zangger, Luviler ile ilgili çalışmaların tarih anlayışını değiştirerek birçok yanlış anlamayı düzelttiğini belirtti. Antik Çağ çalışmalarının genellikle Yunan hayranlığından etkilendiğini vurgulayan Zangger, Vakfın çalışmaları sonucunda MÖ 1200 civarında Doğu Akdeniz’deki olaylara dair daha net bir resme sahip olunduğunu söyledi.
Arkeolojik Kazıların Önemi
Zangger, Batı Anadolu'daki Tunç Çağı yerleşimlerinin zengin bir kültürü belgelendiğini ve bölgenin tarihsel önemi göz önüne alındığında, Luvi ve Hititler üzerine sınırsız araştırma imkanı bulunduğunu vurguladı. Mevcut kazıların çoğunun Yunan ve Roma yerlerine odaklandığını ifade eden Zangger, birçok önemli keşfin henüz yapılmadığını belirtti. Modern teknolojilerin uygulanmasıyla birlikte, Truva Ovası gibi tarihi bölgelerin hava araştırmaları ile incelenmesi bekleniyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.