DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.844.461,27 0,04%

Lula da Silva'dan uluslararası topluma Amazon ormanlarının korunması için taahhüt çağrısı

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, OTCA Zirvesi'nde Amazon ormanlarının korunması için uluslararası taahhütlerin yerine getirilmesini ve finansmanın sağlanmasını talep etti.

Yayın Tarihi: 23.08.2025 05:03
Güncelleme Tarihi: 23.08.2025 05:03

Lula da Silva'dan uluslararası topluma Amazon ormanlarının korunması için taahhüt çağrısı

Lula da Silva'dan uluslararası topluma Amazon için taahhüt çağrısı

Bogota — OTCA Devlet Başkanları Zirvesi

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Kolombiya'nın ev sahipliğinde başkent Bogota'da düzenlenen Amazon İşbirliği Antlaşması Örgütü (OTCA) Devlet Başkanları Zirvesi'nde, Amazon ormanlarının korunması için uluslararası toplumun verdiği taahhütleri yerine getirmesini talep etti.

Zirvede bölgesel işbirliğini canlandıran ve sürdürülebilir kalkınmayı önceleyen bir model ortaya koyduklarını belirten Lula da Silva, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nın COP 30 oturumunun Brezilya'nın Belen kentinde organize edileceğini hatırlatarak, "Tüm zirveler, bazıları isterken bazılarının reddetmesiyle sona eriyor. Sözlerden bıktık; ormanı ayakta tutmak için parayı kimin sağlayacağını görmek istiyoruz. Brezilya 2035'e kadar emisyon azaltım taahhütlerini zaten sundu." ifadelerini kullandı.

Lula da Silva, orman yönetimi, su kaynakları ve sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti ve OTCA Zirvesi'nin Amazon ormanlarının korunması açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Devlet Başkanı, Amazon bölgesinde 9 Eylül'de açılacak uluslararası polis işbirliği merkezinin organize suç ve yasa dışı pazarlarla mücadeleyi güçlendirmeyi amaçladığını da ifade etti.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce OTCA Zirvesi'nin oldukça verimli geçtiğini belirterek, toplumun ve yerli halkların sesini güçlendirecek "tek ve bütüncül" bir öneriyi desteklediklerini dile getirdi.

Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Maria Jose Pinto ise Amazon’un yalnızca çevresel bir mesele olmadığını; aynı zamanda yerli halkların rolü, su kaynakları ve kültürlerarası ilişkiler açısından da ele alınması gerektiğini vurguladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı