DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.817.729,53 0,73%

Lübnan Meclis Başkanı Berri ve ABD Suriye Özel Temsilcisi Barrack Beyrut'ta Görüştü

Lübnan Meclis Başkanı Berri, ABD Suriye Özel Temsilcisi Barrack ile Beyrut'ta bir araya gelerek bölgedeki güncel durumu değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 19.06.2025 15:33
Güncelleme Tarihi: 19.06.2025 15:33

Lübnan Meclis Başkanı Berri ve ABD Suriye Özel Temsilcisi Barrack Beyrut'ta Görüştü

Lübnan ve ABD’den Önemi Artan Görüşme

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile başkent Beyrut'ta görüştü. Bu önemli toplantıya ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Lisa Johnson da katıldı.

Barrack'tan Açıklamalar

Görüşme sonrasında basın açıklaması yapan Barrack, Hizbullah'ın İsrail ile İran arasındaki çatışmalara müdahil olmasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti. "Dünyadaki karmaşık durum karşısında Lübnan için bir mesajımız var. Yeni yönetimle birlikte barış ve iyileşme sürecinin başlayacağına inanıyoruz," dedi ve Lübnan’a yardım etme kararlılıklarının altını çizdi.

Berri’nin Vurguları

Berri görüşme esnasında, Lübnan ordusunun İsrail ile ateşkes anlaşmasının uygulanması ve 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının hayata geçirilmesi konusundaki taahhütlerini yerine getirdiğini ifade etti. Bununla birlikte, İsrail'in ateşkesi sürekli olarak ihlal ettiğini ve işgal altındaki Lübnan topraklarından çekilmediğini belirtti.

UNIFIL’in Önemi

Berri, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'nın (UNIFIL) varlığının ve görev süresinin uzatılmasının önemine değinerek, uyuşmazlıkların sonlandırılmasının, Lübnan’ın istikrarı ve yeniden imar sürecinin başlaması için hayati bir adım olduğunu vurguladı.

UNIFIL’in Tarihi

Lübnan'da iç savaşın çıkmasının ardından 1978 yılında İsrail, Lübnan'ı işgal etti. Aynı yıl BMGK, İsrail’e kuvvetlerini Lübnan'dan çekme çağrısında bulundu. BMGK, Lübnan'ın talebi üzerine, İslamilere karşı barışı sağlamak için UNIFIL'i oluşturdu. 12 Temmuz 2006’da başlayan Lübnan-İsrail savaşı sonrasında ise BMGK, 1701 sayılı kararı 11 Ağustos 2006’da kabul etti; bu karar, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve buradaki silahsızlandırma sürecini öngörüyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı