Lübnan Meclis Başkanı Berri'nin ABD'li Temsilci ile Görüşmesi
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile Beyrut'taki Meclis Başkanlığı binasında bir araya geldi. Görüşme sırasında, Lübnanlıların endişeleri ve Hizbullah’ın talepleri değerlendirildi.
Toplantıdan sonra Berri, görüşmenin “iyi ve yapıcı” geçtiğini belirterek, masada Lübnanlıların endişeleri ile Hizbullah’ın taleplerinin ele alındığını ifade etti. Ayrıca, bölgedeki güncel gelişmelere ve siyasi duruma da değinildi.
ABD Temsilcisi Barrack'ın Açıklamaları
Toplantının ardından, Barrack, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun ile yaptığı görüşmede, ABD'nin Lübnan’a ne yapması gerektiğini dayatmadığını, aksine onların kararlarında destek sağladıklarını vurguladı. Barrack, Türkiye ile Lübnan arasındaki mevcut mekanizmanın düzgün çalışmadığını belirterek, sürecin Lübnan’ın içinden başlaması gerektiğinin altını çizdi.
Barrack, 19 Haziran'da Beyrut yönetimine, ülkedeki tüm silahların yalnızca devletin denetiminde toplanmasının öncelikli hedef olduğunu ifade eden bir öneri sunmuştu. Ayrıca, 27 Haziran'da katıldığı bir televizyon programında, Hizbullah’ın askeri kanadının kaldırılması gerektiğini belirterek, silahsızlanma için belirli bir zaman çizelgesi oluşturulması gerektiğini vurgulamıştı.