DOLAR
42,7 0%
EURO
50,17 -0,02%
ALTIN
5.968,98 -1,21%
BITCOIN
3.835.945,16 -1,32%

Lübnan'a Dönüş: Kefr Killa Halkı Yıkım İçinde Karşılandı

İsrail'in çekilmesinin ardından Kefr Killa'ya dönen halk, yaşadıkları yeri büyük bir yıkım içinde buldu. Belediye Başkanı, duygularını dile getirdi.

Yayın Tarihi: 20.02.2025 12:28
Güncelleme Tarihi: 20.02.2025 12:28

Lübnan'a Dönüş: Kefr Killa Halkı Yıkım İçinde Karşılandı

Kefr Killa: Yıkım ve Umut Arasında

Lübnan'ın güneyine dönen halk, İsrail'in askeri çekilmesi sonrasında yaşadıkları yerleri adeta "enkaza dönmüş" buldu.

İsrail'in Çekilme Süreci

27 Kasım'da Lübnan ile yapılan ateşkes anlaşmasının ardından, İsrail 26 Ocak tarihinde işgal sürecini uzattı ve 18 Şubat'a kadar çeşitli bölgelerden çekildi. Lübnan ordusu, İsrail'in işgal ettiği 11 bölgede kontrol sağlarken, BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) de İsrail'in güneydeki yerleşim yerlerinden çekildiğini ilan etti.

Belediye Başkanının Duyguları

Kefr Killa Belediye Başkanı Hasan Sis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yıkımın hüznü ve Kefr Killa'ya dönüşün mutluluğu arasında, karışık hisler içindeyim," diyerek dönüşündeki duygusal çelişkiye vurgu yaptı. Sis, ayrıca birçok kişinin hayatını kaybettiği bu süreçte, "Elhamdülillah beldemize döndük. Allah şehitlerimize rahmet eylesin" şeklinde ekledi.

Sakinlerin Tanıklıkları

Bölge sakinlerinden Hıdır Hamud, beldedeki dönüşün kendileri için en önemli olduğunun altını çizerken, şehitleri ve bölgedeki durumları unutmamanın önemini vurguladı. Kefr Killa'ya dönen Muhammed Mahmud ise, "Elhamdülillah, evim büyük ölçüde yıkıldı ama sağlığım yerinde. Kırılmamış bir bardak ve bir tabak bile yok. Tavan yere çökmüş" sözleriyle yıkımın boyutuna dikkat çekti. Mahmud, beldenin %90'dan fazlasının yıkıldığını ifade ederek, bu durumun büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu belirtti.

Uluslararası Tepkiler ve İleriye Dönük Durum

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki çekilme süreci, yerinden edilen binlerce Lübnanlı ile yeni bir insani krizi de beraberinde getirdi. Birleşmiş Milletler, İsrail'in çekilme sürecinin geciktiği ile ilgili endişelerini ifade ederek, 1701 sayılı karar gereğince, ülkenin güneyinden tamamen çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı