Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanlık Seçiminde Kriz
Libya'da gerçekleşen Devlet Yüksek Konseyi başkanlık seçiminde, mevcut başkan Muhammed Tekale ile rakibi Halid el-Mişri arasında yaşanan geçersiz oy tartışması, siyasi gerginlik yarattı.
Seçim Süreci ve Sonuçlar
Seçimlerin ilk turunda üç aday yarıştı. Tekale, 67 oy alarak önde yer alırken, Mişri 54 oy, Adil Kermus ise 14 oy aldı. Ancak, salt çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tura geçildi.
İkinci turda ise, Tekale 68 oy, Mişri 69 oy aldı. Fakat geçersiz bir oy da Tekale lehine çıktı. Bu durum, sonuçların netleşmesini engelledi.
Geçersiz Oy Tartışması ve Yargı Süreci
Tekale, seçim sonucunun Yüksek Yargıya taşınabileceğini belirterek, yargının karar vermesi gerektiğini ifade etti. Eğer mahkeme karara varmazsa, ikinci tur başkanlık seçimi 20 Ağustos'ta tekrarlanacak.
Mişri ise, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kendisinin Konseyin meşru başkanı olduğunu savunarak bu hakkından vazgeçmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, yüksek mahkemenin bu meseleyle ilgili olmadığını, konunun Komisyonlar aracılığıyla Konsey içinde çözülmesi gerektiğini ifade etti.