DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.847.132,14 -0,03%

LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayınlandı: 2024-2025 Dönemi İçin Ayrıntılar

MEB, LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunu yayımladı. Tercih süreci 14-24 Temmuz'da başlayacak. Depremzede öğrencilere pozitif ayrımcılık uygulanacak.

Yayın Tarihi: 11.07.2025 10:54
Güncelleme Tarihi: 11.07.2025 10:54

LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayınlandı: 2024-2025 Dönemi İçin Ayrıntılar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi'ne (LGS) ilişkin tercih ve yerleştirme kılavuzunu resmi internet sitesinde yayımladı. Eğitim takvimine göre, lise tercihleri 14-24 Temmuz 2024 tarihleri arasında alınacak.

Merkezi Yerleştirme Süreci

Bakanlık, merkezi yerleştirme işlemlerinin merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına puan üstünlüğüne göre yapılacağını duyurdu. Öğrenciler, bu okullar arasından en fazla 10 tercih yapabilecek.

Yerel Yerleştirme Süreci

Yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından yürütülecek. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar arasında tercih yapmak isteyen tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme tercih ekranı üzerinden tercihlerini doldurması gerekecek. Bu seçimden kaçınılması durumunda, merkezi sınavla öğrenci alan okullar için tercihler açılamayacak.

Tercih Süreci ve Kurallar

Öğrenciler, yerel yerleştirme için ilk olarak 3 okulu kayıt alanlarından seçebilirken, toplamda 5 okul tercihi yapabilecek. Ayrıca, merkezi sınavla öğrenci alan okullarından en fazla 10 ve pansiyonlu okullardan en fazla 5 okul tercih edilebilecek.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise, depremzede öğrencilere pozitif ayrımcılık uygulanacak olması. 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yaşayan öğrencilere her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verileceği bildirildi.

Özel Okul Kayıtları ve Yetenek Sınavları

Özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, 14-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, tercih ekranına erişim sağlayamayacak. Ancak kayıtlarını iptal eden öğrenciler, tercih yapma hakkına sahip olacak.

LGS yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar ise 4 Ağustos 2024 tarihinde meb.gov.tr adresinde duyurulacak.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı