Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Lenovo dünyanın ilk şeffaf dizüstü bilgisayarını tanıttı!

Lenovo, Project Crystal adını verdiği dünyanın ilk şeffaf microLED ekranlı dizüstü bilgisayarını geliştirdiğini duyurdu. Şirket, bu ürünün halen konsept aşamasında olduğu için yakın zamanda piyasaya sürülemeyeceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 26.02.2024 10:48
Güncelleme Tarihi: 26.02.2024 10:48

Lenovo dünyanın ilk şeffaf dizüstü bilgisayarını tanıttı!

Lenovo'nun yeni geliştirdiği şeffaf microLED ekrana sahip dünyanın ilk laptop’ı olan Project Crystal, bilimkurgu dünyasının uygulamaya konulmuş bir örneği olarak görülüyor.

Şirketin şimdilik Project Crystal'i satışa sunma düşüncesi bulunmuyor. Bundan ziyade Lenovo'nun en son konsept cihazı, şeffaf microLED panellerin ve yapay zekânın potansiyelini keşfetmek amacıyla ThinkPad bölümünce görevlendirildi. En belirgin kullanım alanı, doktor muayenehanesi veya otel masası gibi bir yerde veri paylaşımı olacak. Kullanıcılar, bir ekranı ters çevirmekten ziyade, ekranı yazılım vasıtasıyla ters çevirebilecek ve diğer taraftaki herkesin derinlemesine bir açıklama alırken görmesine imkân sağlayacak.

Şirket, bilgisayarın arkasına yerleştirilmiş kamerayla bir araya getirildiğinde, muhtemel artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarının olabileceğini açıkladı. Şeffaf ekranıyla, problem çözme ya da onarım gibi işlemler için nesnenin üzerine bir diyagram veya şema yerleştirerek bu fikri bir adım ileriye götürmek mümkün olabiliyor.

lenovo

GELİŞTİRME AŞAMASI DEVAM EDİYOR

Halihazırda, standart microLED ekranlar da oldukça pahalı ve bu paneller genel olarak Samsung'un The Wall'u ya da Apple'ın Vision Pro'su gibi son teknoloji cihazlar için ayrıldı. Ayrıca şeffaf versiyonlar, Samsung'un birkaç ay önce CES 2024'te tanıtıldığı şeffaf microLED TV'de olduğu gibi sadece konsept olarak sergilendi.

Project Crystal'ın ekranı kapalıyken hafif kahverengimsi bir renk tonuna sahip sıradan bir cam gibi görünüyor. Fakat bir anda her şey bir renk cümbüşü gibi ışıldıyor. Nominal parlaklık bin nit'e kadar yükselirken, Lenovo zirvelerin 3 bin nit'e kadar çıkabileceğini ifade ediyor. Bu da onu yeni Galaxy S24’den daha parlak yapıyor. Birden fazla katmandan meydana gelmesine karşın panel oldukça ince. Bu da dijital ve analog dünyalar arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmayı sağlıyor. Şirket, aynı zamanda bir tür kontrast katmanı dahil etmeyi planladığı, bu sayede bir düğmeye dokunarak geleneksel bir opak ekrana dönüşebileceğini aktarıyor. Bunun yanı sıra, 16 inçlik nispeten büyük bir ekran için çözünürlüğü çok yüksek olmadığı kaydediliyor. Bu yüzden yakından bakıldığında bir bir pikselleri görülebiliyor.

Dizüstü bilgisayarın geri kalanı için de geliştirmeler sürüyor. Bu nedenle ne zaman piyasaya sürüleceği ve fiyatının ne kadar olacağı henüz bilinmiyor.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ