Program ve tanıtımı:
LC Waikiki ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) iş birliğiyle geliştirilen Yaşamsal Gelişim Yolculuğu Eğitim Programı, TEGV Zeyrek Öğrenim Birimi'nde tanıtıldı. Program, çocukların sosyal ve duygusal öğrenme becerilerini yaşlarına uygun, deneyim ve oyun temelli yöntemlerle güçlendirmeyi amaçlıyor. LC Waikiki, çocuklarla kurduğu bağı ürünlerin ötesine taşıyarak uzun vadeli sosyal fayda oluşturmayı hedefliyor.
Araştırmanın öne çıkan bulguları:
LC Waikiki'nin FutureBright iş birliğiyle yapılan araştırma ve FutureBright'ın 2025 Akran Zorbalığı Araştırması, çocukların duygularını tanıma ve ifade etme, sakinleşme, uzlaşma ve destek arama konularında güçlendirmeye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. 12 ilde 911 ebeveynle gerçekleştirilen çalışma ebeveynlerin %51'inin çocuklarının kendilerini tanıtırken oyun ve etkinliklerden söz ettiğini, sadece %18'inin duygularından söz edildiğini ortaya koyuyor. Ebeveynlerin %85'i çocukların sevindiklerinde duygularını ve nedenini anlattığını söylerken, öfkelendiklerinde aynı açıklamayı yapabilenlerin oranı %63 olarak ölçüldü; öfke nedenini anlatma oranı kız çocuklarında %68, erkek çocuklarında %57 oldu.
Değerlendirmelere göre her 10 çocuktan 3'ü öfke veya hayal kırıklığı yaşadığında sakinleşmekte zorlanıyor; olumsuz bir durumda yaşadıklarını konuşmak istemeyen çocukların oranı %29. Ekran kullanım süresi ile sakinleşme biçimleri arasında dikkat çekici farklar bulunuyor: günde bir saatten az ekran kullanan çocukların %34'ü konuşarak sakinleşirken, günde dört saat ve üzerinde ekran kullananlarda bu oran %14'e geriliyor. FutureBright'ın 2025 araştırması ise ebeveynlerin %23'ünün çocuklarının akran zorbalığına uğradığını, %50'sinin çevrelerinde zorbalığa tanıklık ettiklerini bildiriyor.
Programın yapısı ve hedefleri:
Program, birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar üç aşamalı bir yapı üzerine kurgulandı ve her yaş grubunun gelişimsel ihtiyaçları gözetildi. Keşif Programı (1-2. sınıflar) çocukların kendilerini tanımalarına odaklanıyor; süreç sonunda her çocuk kişisel 'Öz Keşif Müzesi' oluşturuyor. Deneyim Programı (3-4. sınıflar) deneyimleri değerlendirmeye ve gelişim alanlarını fark etmeye olanak veriyor; sürecin sonunda hazırlanan kişisel 'Deneyim Haritası' çocukların öğrenme yolculuklarını somutlaştırıyor. Ufuk Programı (5-8. sınıflar) toplumsal sorumluluk bilinci kazandırmayı ve sosyal fayda üretmeyi hedefliyor; öğrenciler ekipler halinde projeler geliştirip 'Sosyal Faydamız' başlığı altında paylaşıyorlar. Programın 22 şehirdeki 30 TEGV etkinlik noktasında uygulanması ve üç yıl içinde 27 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Açıklamalar:
Sinem Akgül, LC Waikiki Müşteri İçgörüleri ve Pazarlama İletişiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, programın çocukların kendilerini tanıma ve ifade etme becerilerini geliştirmeye odaklandığını, çocukların farklılıklara saygı duymayı ve davranışlarının başkaları üzerindeki etkisini kavramayı öğrenmelerinin önemini vurguladı. Akgül, LC Waikiki'nin 'İyi giyinmek herkesin hakkı' anlayışını çocukların kendilerini iyi hissetme ve düşüncelerini özgürce ifade edebilme hakkını kapsayacak şekilde genişlettiğini belirtti.
Sait Tosyalı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü, 'Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir' vizyonuyla 31 yıldır yürütülen çalışmaların eğitim yoluyla yaşamların değişmesine katkı sağladığını aktardı. Tosyalı, Yaşamsal Gelişim Yolculuğu ile çocukların duygularını yönetebilen, sağlıklı ilişkiler kuran ve topluma duyarlı bireyler olarak yetişmesine katkı sunmayı amaçladıklarını ifade etti.
LC WAİKİKİ VE TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI (TEGV) İŞ BİRLİĞİYLE YÜRÜTÜLEN YAŞAMSAL GELİŞİM YOLCULUĞU EĞİTİM PROGRAMI, TEGV ZEYREK ÖĞRENİM BİRİMİ'NDE DÜZENLENEN ETKİNLİKLE TANITILDI.