LaLiga'dan Nefret Suçlarına Karşı Yetki Talebi
İspanya'da 1. ve 2. futbol ligi kulüplerinin bağlı olduğu LaLiga, stadyumlarındaki nefret ve ırkçılık suçlarına karşı İspanya Meclisi'nden yaptırım yetkisi talep etti. LaLiga Başkanı Javier Tebas, Meclis Eşitlik Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, "LaLiga olarak kulüplerin temsilcisiyiz. Ekonomik kontrol boyutunda kulüplere yaptırım ve sınırlama getirme yetkimiz var, ancak futbol sahalarında nefret suçlarına karşı bir yetkimiz yok. Sadece bu suçlarda gerekli yaptırımların uygulanması için Futbol Federasyonu'na sunduğumuz raporları hazırlıyoruz. LaLiga olarak daha fazla yetkiye ihtiyacımız var," dedi.
Nefret Suçlarıyla Mücadele Çabaları
Tebas, LaLiga'nın nefret ve ırkçılık suçlarıyla ilgili olarak 2013 yılından bu yana 40'tan fazla suç duyurusunda bulunduğunu ve ayrıca 560'tan fazla tezahüratla ilgili ihlal başvurusu yaptığını belirtti. Futbolda nefret suçunun ciddiyetinin bilincinde olduklarını vurgulayan Tebas, kulüplerin bu tür davranışlarda bulunan taraftar gruplarına karşı tutumlarını değiştirmeleri gerektiğini ifade etti.
Mevcut Araçlarla İlerlemenin Önemi
Tebas, "Elimizdeki mevcut araçlarla nefret suçuna karşı daha fazla şey yapmalı, açık sözlü olmalıyız. Taraftar bilgilerine dayanarak, yasal ortamda Savcılığa yaptığımız başvurular var. Şu anda ilerleyen bir süreç var. Sadece şiddet değil, nefreti de teşvik eden taraftar gruplarına karşı koymalıyız. Örneğin Frente Atletico (Atletico Madrid'in radikal taraftar grubu) feshedilip, yasa dışı ilan edildi. Aynı şekilde Frente Boqueron del Malaga (Malaga'nın radikal taraftar grubu) için de gelecek haftalarda yasa dışı hale gelmesini bekliyoruz," açıklamasında bulundu.