Kuşadası'nda Endemik Tülüşah Tehdidi: EKODOSD'den Acil Koruma Çağrısı

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası'ndaki endemik Tülüşah bitkisinin turizm ve plansız yapılaşma nedeniyle tehdit altında olduğunu belirterek acil koruma talep etti.

Yayın Tarihi: 04.04.2026 15:45
Güncelleme Tarihi: 04.04.2026 15:45

Kuşadası'nda Endemik Tülüşah Tehdidi: EKODOSD'den Acil Koruma Çağrısı

Kuşadası'nda Tülüşah için acil koruma çağrısı

EKODOSD: Endemik Tülüşah yaşam alanları turizm ve yapılaşma baskısıyla daralıyor

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde endemik olarak yalnızca Güneybatı Anadolu'da görülen ve bölgede simge haline gelmiş Tülüşah (Aydın Gaşağı) bitkisinin yaşam alanlarının hızla tahrip edildiğini bildirdi.

Sürücü, bitkinin bilim dünyasına kazandırıldığı 1979 yılından bu yana Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından Tür Koruma Eylem Planı kapsamında koruma altına alındığını hatırlatarak, koruma statüsünün sahada etkin uygulama anlamına gelmediğini vurguladı. Son 40 yılda artan turizm baskısı ve plansız yapılaşmanın birçok popülasyonu yok ettiğini belirtti.

Dernek başkanı, Kuşadası'nın Soğucak Mahallesi güney bölgesindeki önemli bir popülasyonun villa projeleri nedeniyle büyük ölçüde ortadan kaldırıldığını; oysa doğru planlama ile bitkilerin yapılaşma içinde korunabileceğini ifade etti.

Bir yıl önce imar planında park alanı olarak ayrılan iki parselde Tülüşah bireylerinin tespit edilerek ilgili kurumlara bildirildiğini aktaran Sürücü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa 4. Bölge Müdürlüğü'nün hazırladığı raporda söz konusu alanların tel örgü ile çevrilmesi, bilgilendirme tabelaları konulması ve imar planına işlenerek koruma altına alınması önerilerinin yer aldığını söyledi. Ancak aradan geçen sürede somut adım atılmadığını belirtti.

Sürücü'nün son gözlemlerine göre, bitkilerin bulunduğu alanlarda hayvan otlatılması, gelişigüzel temizlik, yeni yollar açılması ve moloz dökülmesi gibi faaliyetler sürüyor. Bu durumun açık bir doğa tahribatı olduğunu vurguladı.

Tülüşahın henüz çiçeklenme döneminde olmaması nedeniyle fark edilmesinin zor olduğunu hatırlatan Sürücü, acil önlemler olarak koruma çitlerinin yapılması, uyarı levhalarının yerleştirilmesi ve alanın hem fiziksel hem hukuki olarak güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Sürücü, "Koruyamazsak kaybedeceğiz" diyerek söz konusu endemik türün korunmasının Kuşadası için hem yasal hem vicdani bir zorunluluk olduğunu belirtti ve ilgili kurumlardan hızlı müdahale talep etti.

AYDIN'IN KUŞADASI İLÇESİNDE ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ TÜLÜŞAH'IN YAŞAM ALANLARININ ZARAR GÖRDÜĞÜNE DİKKAT...

AYDIN'IN KUŞADASI İLÇESİNDE ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ TÜLÜŞAH'IN YAŞAM ALANLARININ ZARAR GÖRDÜĞÜNE DİKKAT ÇEKEN EKODOSD BAŞKANI BAHATTİN SÜRÜCÜ, "KORUYAMAZSAK KAYBEDECEĞİZ" DİYEREK ACİL KORUMA ÇAĞRISI YAPITI.

AYDIN'IN KUŞADASI İLÇESİNDE ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ TÜLÜŞAH'IN YAŞAM ALANLARININ ZARAR GÖRDÜĞÜNE DİKKAT...

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.