Kurtuluş Savaşı’ndaki milli ruh 95 kilometre yürüyüşle yaşatıldı

İnebolu-Kastamonu arasındaki 95 kilometrelik İstiklal Yolu yürüyüşü 4 gün sürdü; katılımcılar Kastamonu’da törenle karşılandı, dereceye girenlere ödül verildi.

Yayın Tarihi: 12.06.2026 21:51
Güncelleme Tarihi: 12.06.2026 22:20

Kurtuluş Savaşı’ndaki milli ruh 95 kilometre yürüyüşle yaşatıldı

Kurtuluş Savaşı’ndaki milli ruh 95 kilometre yürüyüşle yaşatıldı

Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu Limanı’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildiği 95 kilometrelik İstiklal Yolunda düzenlenen Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü dört gün sonra Kastamonu il merkezinde sona erdi.

Yürüyüş, liman içinde gerçekleştirilen 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü’nün 105. yıl dönümü kutlamalarının ardından başlamıştı. Katılımcılar zorlu parkurları katederek İnebolu-Kastamonu arasındaki tarihi hattı yeniden yürüdü ve il merkezindeki Kışla Parkı girişinde karşılandı.

Karşılama töreninde Vali Meftun Dallı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu Gürsoy, Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci, Kastamonu İl Jandarma Komutanı Albay Hikmet Uz, Kastamonu İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, Gençlik ve Spor İl Müdürü Sami Kuşçu, ilçe kaymakamları ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

Yürüyüşe Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ve Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de eşlik etti. Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan katılımcılar şehir merkezinden geçerken vatandaşlar tarafından konfeti ve çiçeklerle selamlandı. Etkinlik, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.

Bakan yardımcısının konuşması

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu Gürsoy törende şu değerlendirmeyi yaptı: "Kastamonu, milletimizin istikbalinin bağımsızlık aşkıyla mühürlendiği bir şehirdir. Burası, Anadolu’nun kalbi, Türkiye’nin gurur ve ümit kaynağıdır. Burada, bir milletin yeniden ayağa kalkışının destanını yad ediyoruz. İstiklal Yolu’nun taşına, toprağına, rüzgarına sinen o büyük ruhu yeniden kuşanıyoruz. İnebolu’dan, milli mücadelenin kalbi Ankara’ya uzanan İstiklal Yolu, kahraman ecdadımızın umut, iman, cesaret ve vatan sevdasına şahitlik etmiştir. Kastamonu, Milli Mücadele yıllarında yalnızca cephanenin değil, fikrin ve iradenin de merkezi olmuştur."

Gürsoy sözlerine devamla, "İstiklal Yolu, bizim için sadece tarihi bir hat değil, şanlı ecdadımızın bize emanetidir. Bizler de bugün genç arkadaşlarımızla, 7’den 70’e tüm vatandaşlarımızla birlikte Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşünü tamamlayarak ecdadımızın bizlere bıraktığı bu kıymetli mirasa sahip çıkıyor, onu gelecek nesillere taşımaya devam ediyoruz. Bu uğurda şehit düşen kahramanlarımızın hatıralarını yad etmek, genç nesillere aktarmak bizim en büyük sorumluluklarımızdan biridir. Tarihinden aldığı kuvveti yarınlara taşıyan bir millet olarak; Türkiye Yüzyılını, istiklal ruhuna sahip çıkan gençlerimizin omuzlarında yükseltiyoruz. İnanıyoruz ki dün cepheye mühimmat taşıyan irade neyse, bugün Türkiye’nin geleceğini inşa eden azim de odur. Bu anlayışla, Atatürk ve İstiklal Yolu yürüyüşünü her yıl büyük bir özen ve gayretle gerçekleştiriyoruz. Çünkü bu yürüyüş yalnızca geçmişi hatırlamak için değil, Milli Mücadele ruhunu genç nesillere aktarmak, tarih şuurumuzu diri tutmak ve istiklalin hangi fedakarlıklarla kazanıldığını yeniden idrak etmek için gerçekleştirilmektedir."

Milletvekilinden vurgulama ve ödül töreni

Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci ise Kastamonu ve İstiklal Yolu’nun Kurtuluş Savaşı’ndaki önemine dikkati çekerek, "Sizlerde 105 yıl önce ecdadımızın yaptığı gibi yorulmadan, usanmadan o yolu kat ettiniz. Onlarda çok zorlandılar, onlarda yoruldular ama omuzlarındaki yük sadece cephane değildi, bir milletin istikbaliydi" dedi.

Konuşmaların ardından "Ecdada Mektup" adlı yarışmada dereceye girenlere ve yürüyüşe katılan en küçük katılımcılara Vali Dallı, Bakan Yardımcısı Gürsoy ve milletvekilleri Uluay ile Ekmekci tarafından ödül ve hediyeler verildi.

KURTULUŞ SAVAŞI'NDA İNEBOLU LİMANI'NA GELEN SİLAH VE CEPHANENİN ANADOLU'YA SEVK EDİLDİĞİ 95...

KURTULUŞ SAVAŞI'NDA İNEBOLU LİMANI'NA GELEN SİLAH VE CEPHANENİN ANADOLU'YA SEVK EDİLDİĞİ 95 KİLOMETRELİK İSTİKLAL YOLU'NDA 4 GÜN SÜREN "ATATÜRK VE İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ" SONA ERDİ.

KURTULUŞ SAVAŞI'NDA İNEBOLU LİMANI'NA GELEN SİLAH VE CEPHANENİN ANADOLU'YA SEVK EDİLDİĞİ 95...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.