Kursiyerler Harput Kalesi’ni amigurumi ve sıfır atık malzemelerle maketledi

Elazığ Halk Eğitimi kursiyerleri, Harput Kalesi’ni amigurumi tekniği ve sıfır atık malzemelerle yaklaşık üç haftada maketleyip sergide ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Yayın Tarihi: 06.06.2026 09:57
Güncelleme Tarihi: 06.06.2026 10:21

Kursiyerler Harput Kalesi’ni amigurumi ve sıfır atık malzemelerle maketledi

Kursiyerler Harput Kalesi’ni amigurumi ve sıfır atık malzemelerle maketledi

Elazığ Halk Eğitimi Merkezi’nin yılsonu sergisinde, Harput Kalesinin maketi amigurumi tekniğiyle örülerek ziyaretçilere sunuldu. Etkinlik, Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Elazığ Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen "Hayat Boyu Öğrenme Şenliği" kapsamında gerçekleşti. "Öğrenmek Hayata Değerdir" temalı etkinliğin ikinci gününde, Cumhuriyet Meydanındaki sergi alana yoğun ilgi gösterildi.

Amigurumi çalışması: Kültürel değer, sürdürülebilir malzeme

Sergide dikkat çeken stantlardan biri, amigurumi eğitimi veren usta öğretici Betül Çoban ve kursiyerlerinin çalışması oldu. Ekip, Elazığ’ın kültürel mirasını örgü ile birleştirerek, diğer adıyla "Süt Kalesi" olarak da bilinen ve yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip Harput Kalesini maket haline getirdi.

Çoban ve kursiyerleri, projede sıfır atık yaklaşımı benimsedi; atık süngerler kalenin temel dokusunu oluşturmak için kesilip biçimlendirildi, ardından yüzeyi örgüyle kaplandı. Çalışmanın yapımı görsele dayalı bir küçültme ve kroki çalışmasıyla planlandı ve uygulama süreci toplamda yaklaşık 3 hafta sürdü. Projede başka hocaların ve kursiyerlerin de katkısı oldu.

Usta öğretici Çoban, projenin uzun emek ve araştırma gerektirdiğini vurgulayarak ziyaretçilerin eser hakkında fotoğraf çektirdiğini ve nasıl yapıldığına dair sorular sorduğunu belirtti. Sergideki çalışmanın, hem kültürel mirası öne çıkardığını hem de atık malzemelerin yaratıcı biçimde değerlendirilmesine örnek teşkil ettiğine dikkat çekildi.

Etkinlik, yerel eğitim kurumlarının ve halkın katılımıyla kültürel değerlerin ve el sanatlarının sürdürülebilir yöntemlerle yaşatılmasına yönelik bir platform sundu.

ELAZIĞ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ'NİN YILSONU SERGİSİNDE SIFIR ATIK MALZEMELERLE VE İLMEK İLMEK...

ELAZIĞ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ'NİN YILSONU SERGİSİNDE SIFIR ATIK MALZEMELERLE VE İLMEK İLMEK İŞLENEREK HAZIRLANAN TARİHİ KALE MAKETİ, ZİYARETÇİLERİN BEĞENİSİNE SUNULDU.

ELAZIĞ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ'NİN YILSONU SERGİSİNDE SIFIR ATIK MALZEMELERLE VE İLMEK İLMEK...

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!