Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu'nda Suudi Arabistan'ın Altyapı Stratejileri
İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu'nda, Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı Salih el-Casir, ülkesinin ulaştırma stratejileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. el-Casir, "Suudi Arabistan güçlü bir altyapıya sahip. Ülkede 9 uluslararası liman bulunuyor" dedi.
Stratejik Konum ve Güçlü Altyapı
el-Casir, Suudi Arabistan'ın Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişim noktasındaki stratejik konumundan güç aldığını vurgulayarak, ulaştırma ve yollar konusundaki stratejisinin ülkeyi daha üst seviyelere taşımak üzere belirlendiğini ifade etti. Cidde limanının, uluslararası ticaretin %13'ünü yönlendirdiğini belirten el-Casir, Arap Körfezi'ndeki Kral Abdülaziz Limanı'nın da stratejik önemine dikkat çekti.
Ulaşım Altyapısının Gelişimi
Suudi Arabistan'daki kara yollarının yaklaşık 75 bin kilometreye ulaştığını ve 19 ticari havaalanı bulunduğunu belirten el-Casir, demir yolu ağının ise 5 bin 500 kilometre uzunluğunda olduğunu, bunun 450 kilometresinin hızlı trenler için ayrıldığını söyledi. Özellikle Harameyn Demir Yolları projesinin, Mekke ile Medine'yi bağladığına vurgu yaptı.
Filistin ve Ukrayna Temsilcilerinden Açıklamalar
Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Filistin'in bu diyalog toplantısına katılmasının büyük bir fırsat olduğunu ifade ederek, Filistin meselesinin kritik bir süreçten geçtiğinin altını çizdi. Filistin’in bağımsızlığına yönelik hedeflerin tehlikeye girdiğini belirten Mustafa, Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destekleri için teşekkür etti.
Ukrayna Topluluklar ve Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Serhiy Derkach ise, savaş nedeniyle hava ve deniz yollarının kapandığını belirterek, kara yolu taşımacılığının önemini ön plana çıkardı. Derkach, Avrupa Birliği üyesi ülkelerle eski taşımacılık prosedürlerinin serbestleştirildiğini, Türkiye’nin de kara yolu taşımacılığı için getirdiği esnek düzenlemeleri vurguladı.
Güvenlik Önemi
Derkach, ülkeler arasındaki bağlantıların sürdürülebilmesi için güvenliğin ön planda olması gerektiğini söyleyerek, tüm ulaşım planlarında güvenliğin önemine dikkat çekti.