Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

Kurbanlık fiyatları cepleri yakacak: 30 bin lira birden artacak

Kurban Bayramı yavaş yavaş yaklaşıyor. Milyonlarca kişi şimdiden kurbanlık fiyatlarını merakla araştırırken, yavaş yavaş kurbanlık fiyatları da şekillenmeye başlıyor.

Yayın Tarihi: 23.04.2024 13:48
Güncelleme Tarihi: 23.04.2024 13:48

Kurbanlık fiyatları cepleri yakacak: 30 bin lira birden artacak

Kurban Bayramı yavaş yavaş yaklaşıyor. Milyonlarca kişi şimdiden kurbanlık fiyatlarını merakla araştırırken, yavaş yavaş kurbanlık fiyatları da şekillenmeye başlıyor. Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre büyük bir artış yaşanıyor. Büyükbaş hayvan fiyatlarının 30 bin lira civarında zamlanacağı tahmin edilirken, bu durum vatandaşları da endişelendiriyor.

Yem, ahır, aşı ve veteriner masraflarındaki artış, hayvanın alım satım maliyetlerini de yükselttiği sebebiyle, fiyatların yükseldiği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl 95-100 bin liraya satılan 750 kilo bir büyükbaş hayvanın, bu yıl 210 bin liraya satılacağı büyükbaş hayvan üreticileri tarafından hesaplandı.

tll

2024 KURBANLIK FİYATLARI

Hayvancılık sektöründeki yaşanan bu artışlar, üretimde de büyük bir düşüşe mahal verirken, talebin artması ve arzın azalması da fiyatları yukarı çekiyor. Köylerde yaşayan ve önceden onlarca hayvanı olan hayvan üreticilerinin sayıyı azalttığı hatta artık hayvan üreticiliği yapamadığı da ortaya çıkarken, bu durumun fiyatlara yansıması kaçınılmaz gibi duruyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz gün hayvan üreticileri ile bir araya gelerek kurbanlık fiyatlarını değerlendirerek, kurbanlık fiyatlarının artışına istinaden destek fikirlerini sundu. Gürer açıklamasında "Yerli ırkımızı geliştirmeliyiz, kendi kaynaklarımıza dönmeliyiz. Bu anlamda besicilerimize ve süt inekçiliği yapanlara gerçekçi destekler vermeliyiz, köylerimizi kalkındırmalıyız ki Türkiye'de tarım bitmesin, hayvancılık bitmesin," dedi. Gürer, İthal hayvanların etinin yerli hayvanlar gibi kaliteli olmadığı belirtilirken, gerçekçi destekler verilmesi konusunda da uyarı da bulunurken, yerli ırkımızın gelişmesi konusunda da taleplerini belirtti.

Besicilikle uğraşan bireye devlet tarafından verilen desteğin yüzde 10'dan yüzde 50'ye çıkartılması gerekliliğini savunan Gürer, mevcut ekonomi şartlarında bu durumun olumsuzluğunu belirtti. Kurbanlık fiyatlarındaki artış ve hayvancılıktaki daralma, sadece vatandaşı değil, tüm ülkeyi olumsuz olarak etkilediği biliniyor.