Küçük bamyanın kıymeti: Samsun kaldırımlarında sezon geliri

Samsun'da bamya sezonu sokakları renklendiriyor; ev kadınları kaldırımlarda küçük boy bamyaları 200-250 TL'ye satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Yayın Tarihi: 24.08.2026 13:58
Güncelleme Tarihi: 24.08.2026 13:59

Küçük bamyanın kıymeti: Samsun kaldırımlarında sezon geliri

Samsun'da bamya sezonu kaldırımları pazara çevirdi

Bamya sezonu Samsun'da bahçelerin yanı sıra kaldırımları da hareketlendiriyor. İlkadım başta olmak üzere nüfusun yoğun olduğu yol kenarlarında ev kadınları, kendi bahçelerinden topladıkları bamyaları seyyar tezgâhlarda satışa çıkarıyor. Bu satışlar, ev ekonomisine doğrudan katkı sağlıyor; kazançlarla günlük ihtiyaçlar ve pazar alışverişi karşılanıyor.

Satıcıların gözünden fiyat ve talep:

Ev kadınları arasında fiyatlandırma boyuta göre net bir şekilde ayrışıyor. 74 yaşındaki Fatma Devecioğlu, bamyanın talebinin idare ettiğini ve sezon açıldığında iki ay boyunca satış yaptıklarını belirtiyor. Fatma'nın aktardığına göre, "Bamyanın büyüğü ucuz, küçüğü pahalı oluyor" prensibi bölgede geçerli. Satışların bilinirliği sayesinde ihtiyaç duyanlar buraya gelip alışverişini yapıyor.

56 yaşındaki Hatice Samancı, fiyat aralığını şöyle özetliyor: bamyalar 100 TL ile 250 TL arasında satılıyor. Hatice'nin verdiği detaylı dağılımta en küçük boy paketlerin 250 TL, bir büyüğünün 200 TL, en büyük boyun ise 100 TL olduğu ifade ediliyor. Satıcılar, küçük bamyaların daha makbul olduğunu ve bu yüzden daha yüksek fiyatlandığını vurguluyor.

Ürün çeşitliliği ve sezonun etkileri:

Satılan ürünler yalnızca bamya ile sınırlı değil. 55 yaşındaki Gülten Biçer, kaldırımda yöresel ürünler olarak fındık, biber, fasulye, patlıcan, maydanoz, armut ve elma da sattıklarını söylüyor. Biçer, fiyatların günlük olarak ve boyutlara göre değiştiğini, ancak genel eğilimin boy küçüldükçe fiyatın artması yönünde olduğunu belirtiyor.

Satıcıların ortak vurgusu, elde edilen gelirin hane içi ihtiyaçları karşıladığı ve satışların günlük dalgalanmalar gösterdiği. Bazı günler işler çok iyi olurken, bazen müşteri yoğunluğu düşebiliyor. Ayrıca bamyanın tüketim biçimleri—sulu yemeği, turşusu, kızartması ve sarımsak yoğurtlusu—talebi canlı tutan faktörler arasında sayılıyor.

Satıcılar sezonun genellikle eylülün sonuna kadar sürdüğünü belirtiyor. İlkadım ve diğer ilçelerde kaldırım satışları, kent içi küçük ölçekli ekonominin önemli bir ayağını oluşturuyor; birçok ev kadını bu dönemde elde edilen gelirle aile bütçesine katkı sağlıyor.

SAMSUN’DA EV KADINLARI, EKONOMİK GELİR SAĞLAMAK AMACIYLA KALDIRIM ÜZERİNE KURDUKLARI PAZARDA BAMYA...

SAMSUN’DA EV KADINLARI, EKONOMİK GELİR SAĞLAMAK AMACIYLA KALDIRIM ÜZERİNE KURDUKLARI PAZARDA BAMYA SATARAK KAZANÇ ELDE ETMEYE ÇALIŞIYOR. BOYUTU KÜÇÜLDÜKÇE FİYATI ARTAN BAMYANIN KİLOGRAMI ORTALAMA 200-250 TL’DEN SATILIYOR.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.