Küba’da 553 Mahkumun Serbest Bırakılması Süreci Tamamlandı
Küba, 553 mahkumun serbest bırakılmasına yönelik tahliye sürecini tamamladı. Ulusal basında yer alan haberlere göre, Küba Yüksek Mahkemesi, serbest bırakılanlar arasında insan hakları savunucusu Jose Daniel ile aktivist Felix Navarro gibi tanınmış isimlerin de bulunduğunu duyurdu.
Bu tahliyeler, 11 Temmuz 2021’de gerçekleştirilen devrim karşıtı protestolar sırasında tutuklanan kişileri de kapsamaktadır. Bazı insan hakları temsilcileri, siyasi nedenlerle tutuklanan 200'den fazla mahkumun da serbest bırakıldığını doğrulamıştır.
Serbest bırakılma kararı sonrasında, eski ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Küba'yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmıştı. Ancak, Donald Trump göreve geldiğinde, Küba'yı yeniden bu listeye eklemişti.
2021 Protestoları ve Sonuçları
Temmuz 2021'de binlerce Kübalı, yaygın elektrik kesintileri ve gıda yetersizliği gibi ciddi ekonomik sorunları protesto etmek amacıyla sokaklara döküldü. Göstericilere yönelik yapılan tutuklamalar, uluslararası alanda Havana yönetimine karşı eleştirilere yol açtı. Kübalı yetkililer, bu huzursuzlukların temel sebepleri arasında ABD yaptırımlarını işaret etti.