KTO Kasım Meclis Toplantısında Ömer Gülsoy'dan Enflasyon Uyarısı
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, küresel ve yerel ekonomik gelişmelerin işletmeler üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Toplantıya yönetim kurulu üyeleri ve oda üyeleri katıldı.
Küresel belirsizlikler ve işletmelerin uyum ihtiyacı
Gülsoy, küresel ekonominin uzun süredir görülmemiş düzeyde belirsizlik yaşadığına dikkat çekerek; artan jeopolitik riskler, ticaret savaşları, ekonomik bloklaşmalar ile enerji ve gıda arzındaki dalgalanmaların dünya ekonomisini sınadığını kaydetti. ABD'de ticaret ve üretim odaklı korumacı adımların tedarik zincirlerini yeniden şekillendirdiğini, Avrupa'da büyüme görünümünün zayıf seyrettiğini ve Çin'deki toparlanmanın gecikmesinin küresel talebi aşağı çektiğini belirtti.
Bu gelişmeler ışığında Gülsoy, işletmelerin maliyet yapılarından üretim süreçlerine, yatırımlarından tedarik zincirlerine kadar tüm alanlarını yeni konjonktüre göre yeniden değerlendirmesi gerektiğini vurguladı ve verimlilik, rekabet gücü ile katma değeri yüksek üretimde yoğunlaşmanın önemine işaret etti.
Enflasyonla mücadele: Sahiplenilmesi gereken hedef
Gülsoy, enflasyonun sadece ekonomik dengeleri bozmakla kalmayıp toplumsal ahlakı, refahı ve gelir adaletini de tehdit ettiğini söyledi. Türkiye özelinde hammadde fiyatları, enerji maliyetleri, finansmana erişim zorlukları ve yüksek enflasyonun üretim ve yatırım kararlarını şekillendiren temel başlıklar olduğunu ifade etti.
Orta Vadeli Ekonomik Program çerçevesinde atılan adımları takip ettiklerini belirten Gülsoy, enflasyonla mücadelenin üretim kapasitesini zayıflatmadan, istihdamı ve yatırım iştahını koruyacak dengeli bir çerçevede yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Para politikası araçlarının tek başına maliyetleri sektörler arasında eşit dağıtmadığını, bu nedenle maliye politikaları, yatırım teşvikleri, finansmana erişim mekanizmaları ve yapısal reformlarla eşgüdümlü bir yaklaşım gerektiğini söyledi.
Merkez Bankası'nın politika faizinde iki aydır devam eden düşüş eğiliminin iş dünyası açısından memnuniyet verici olduğunu; finansman maliyetlerinin azalmasının üretim, istihdam ve yatırım sürdürülebilirliği için kritik önem taşıdığını belirtti.
Enflasyon raporu ve Nefes Kredisi vurgusu
Gülsoy, 7 Kasım'da sunulan Enflasyon Raporu'nda 2025 yıl sonu enflasyon tahmin aralığının yüzde 25-29'dan yüzde 31-33 seviyesine yükseltilmesinin dikkat çekici olduğunu, bu güncellemenin politika faizindeki gevşeme sürecini olumsuz etkilememesini temenni ettiklerini söyledi. Reel sektörün planlama yapabilmesi için finansman imkanlarının öngörülebilir ve istikrarlı olması gerektiğini vurguladı.
Gülsoy, TOBB öncülüğünde Kredi Garanti Fonu ve bankaların iş birliğiyle hayata geçirilen ikinci 'Nefes Kredisi' paketinin genişletilmesini önemli bulduklarını; kredi hacminin talepler doğrultusunda 25 milyar TL'den 50 milyar TL'ye çıkarılmasının sahadaki ihtiyaçların doğru analiz edildiğini gösterdiğini söyledi. KTO olarak bu paketlerin devreye alınması ve genişletilmesi için yoğun girişimlerde bulunduklarını, paketlerin KOBİ'lere kısa vadede önemli rahatlama sağlayacağını ifade etti ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür etti.
Yerel tablo ve çağrı: Karamsarlık üretimi engeller
Gülsoy, işletmelerin tedbirli, planlı ve dijitalleşmeye odaklanan modellerle yoluna devam etmesi gerektiğini belirtti. Karamsarlığın üretimi olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, iş dünyasının güven ve dayanışma ile zorlukları aşacağını söyledi. Oda olarak ildeki yatırımcıların sorunlarını takip ettiklerini, talepleri raporlayıp TOBB ve ilgili kurumlara ilettiklerini bildirdi.
Son olarak Gülsoy, 2025 yılı Kasım ayında kurulan firma sayısını 187, kapanan firma sayısını ise 81 olarak açıkladı.
Özetle: KTO Başkanı Ömer Gülsoy, enflasyonun toplumsal refah üzerindeki risklerine dikkat çekti; finansmana erişimin iyileştirilmesi, Nefes Kredisi genişletilmesi ve politika eşgüdümünün önemini vurguladı.
KAYSERİ TİCARET ODASI (KTO) KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI’NDA KONUŞAN KTO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖMER GÜLSOY, "ENFLASYON SADECE EKONOMİYİ DEĞİL, TOPLUMSAL REFAHI TEHDİT EDEN UNSURLARIN BAŞINDA GELİYOR" DEDİ.