DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.849.260,47 -0,09%

Kosova Meclisinde 41. Oturumda Başkan Seçilemedi, Aktivist Protesto Etti

Kosova'da 41 oturumda meclis başkanının seçilememesi, bir aktivistin protestosuna yol açtı. Protesto için meclis önüne eşek getirildi.

Yayın Tarihi: 03.07.2025 15:10
Güncelleme Tarihi: 03.07.2025 15:17

Kosova Meclisinde 41. Oturumda Başkan Seçilemedi, Aktivist Protesto Etti

Kosova Meclisi, 15 Nisan’dan bu yana 41. defa toplanarak başkanını seçememesi nedeniyle dikkat çekici bir protestoya sahne oldu. Siyasi partilerin uzlaşamaması, bir Kosovalı aktivisti, meclis önüne dört eşek getirmeye yönlendirdi. Aktivitst Arianit Koci, eşekleri, siyasetçilerin inatçılığını ve dikbaşlılığını simgelemek için kullanırken, "41 kez toplanıp meclis başkanını seçememekten daha kötüsü olabilir mi? Olamaz. Resmen paramızı heba ediyorlar," dedi.

Oturum, meclis başkanını seçmek için gizli oylama yapacak geçici bir komisyon kurulmasına ilişkin oylama ile başladı. Ancak partilerin çoğunun, bu komisyona kendi milletvekillerini aday göstermemesi nedeniyle oylamadan sonuç çıkmadı. Sonuç olarak, geçici meclis başkanı, oturumu 5 Temmuz Cumartesi’ye erteledi.

Koci, meclisin önüne getirdiği eşeklerle yaptığı protestoda, eşeklerin meclis kapısına yaklaşmasına polis memurlarının izin vermediğini belirtti. Ayrıca, İstog şehrinden başkent Priştine’ye kadar eşekleri getirdiği için özür diledi.

Kosova Meclisindeki oturumlar, 9 Şubat’ta gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından, birinci çıkan partinin adayı Albulena Haxhiu’nun başka partilerden destek alamadığı için başkan seçilmemesi nedeniyle devam ediyor. Vetevendosje partisi, karşıt partilerin destek vermesi için aday değişikliği yapılması gerektiğini belirtse de, hala Haxhiu’nun adaylığında ısrar etmektedir.

Pek çok parti, Haxhiu’nun başkan seçilememesi halinde erken genel seçimler yapılmasını desteklediklerini ifade etmiştir. Kosova Anayasa Mahkemesi de, 26 Haziran’da yaptığı açıklamada, meclis oturumunun anayasaya uygun yürütülmediğini ve milletvekillerinin 30 gün içinde meclis başkanını seçmesi gerektiğini bildirmiştir.

Kosovalı bir aktivist, 15 Nisan’dan bu yana 41’inci defa toplanarak başkanını seçemeyen siyasi...

Kosovalı bir aktivist, 15 Nisan’dan bu yana 41’inci defa toplanarak başkanını seçemeyen siyasi partileri protesto etmek amacıyla Kosova Meclisinin önüne 4 eşek getirdi.

Kosovalı bir aktivist, 15 Nisan’dan bu yana 41’inci defa toplanarak başkanını seçemeyen siyasi...

Kosovalı bir aktivist, 15 Nisan’dan bu yana 41’inci defa toplanarak başkanını seçemeyen siyasi partileri protesto etmek amacıyla Kosova Meclisinin önüne 4 eşek getirdi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı