Körfezin dibi temizlendi: 160 bin kamyonla taşınan çamurun bilançosu

İzmit Körfezi'nde 225 hektarlık alanda toplam 2,4 milyon m³ dip çamuru temizlendi; yaklaşık 160 bin kamyon taşındı. 3. etap yakında başlayacak.

Yayın Tarihi: 07.09.2026 10:08
Güncelleme Tarihi: 07.09.2026 10:08

Körfezin dibi temizlendi: 160 bin kamyonla taşınan çamurun bilançosu

Çalışmanın kapsamı ve sonuçları:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde yürütülen Dip Çamuru Projesi kapsamında İzmit Körfezi’nde önemli bir temizlik aşaması tamamlandı. Projenin bugüne kadar ulaştığı sonuçlar, Körfez’in ekolojik durumunu iyileştirmeye dönük somut bir veri sunuyor.

Toplamda 2,4 milyon m³ dip çamuru çıkarıldı ve deniz tabanından uzaklaştırıldı. Bu miktar, sahadan taşınan çamurun yaklaşık olarak 160 bin kamyon dolusuna denk geliyor ve hacim olarak yaklaşık 315 futbol sahası büyüklüğündeki alana tekabül ediyor. Çalışmalar sonucunda toplam 225 hektar deniz tabanı temizlenmiş oldu.

İkinci etap ve önceki uygulamalar:

Projenin 2. etabı 2024 yılında ihale edilip uygulandı; bu etapta 100 hektarlık bir deniz alanında kapsamlı dip temizliği yapıldı ve yaklaşık 1,3 milyon m³ dip çamuru çıkarıldı. Buna ek olarak, 2022’de gerçekleştirilen 1. etapta 125 hektar alanda temizlik yapılarak yaklaşık 1,1 milyon m³ çamur bertaraf edilmişti. Bu iki etap birikimi bugünkü toplam rakamları oluşturuyor.

Gelecek etap ve çevresel hedefler:

Dip Çamuru Projesi, İzmit Körfezi’nin tamamının daha sağlıklı ve dirençli bir su ekosistemine kavuşmasını amaçlayan çok aşamalı bir program olarak devam edecek. Projenin 3. etabına planlanan takvim doğrultusunda kısa süre içinde başlanması hedefleniyor; yeni etaplarda körfezin farklı noktalarında deniz tabanının temizlenmesine devam edilecek.

Yetkililer, yapılan temizliğin Körfez’in doğal yapısının korunmasına ve su ekosisteminin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağını vurguluyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, proje ile gelecek nesillere daha temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir deniz bırakmayı amaçlıyor.

Özetle: Projenin iki etabında toplam 225 hektar alanda temizleme yapıldı; çıkarılan 2,4 milyon m³ çamur, çevresel yönetim ve deniz ekosistemi iyileştirme hedefleri doğrultusunda bertaraf edildi.

İZMİT KÖRFEZİ’NİN DİBİNDEN 2,4 MİLYON METREKÜP DİP ÇAMURU ÇIKARILDI. PROJENİN 2. ETABINDA 100...

İZMİT KÖRFEZİ’NİN DİBİNDEN 2,4 MİLYON METREKÜP DİP ÇAMURU ÇIKARILDI. PROJENİN 2. ETABINDA 100 HEKTARLIK ALAN TEMİZLENİRKEN, BUGÜNE KADAR UZAKLAŞTIRILAN ÇAMUR YAKLAŞIK 160 BİN KAMYON DOLUSUNA ULAŞTI.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.